Чи знизиться ціна на газ для гадячан?

газ
Поділитися новиною

газНовину про те, що НАК «Нафтогаз України» із 1 квітня продаватиме споживачам газ за ціною, нижчою встановленої Кабміном, повідомили днями на офіційному сайті компанії. Тарифи пообіцяли знизити на 2%:

«У березні компанії «Нафтогазу» скористалися привабливою ринковою ситуацією і закупили достатні обсяги газу для забезпечення побутових споживачів групи. Враховуючи це, ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» знизить ціну на квітень для своїх побутових споживачів на 2%, не встановлюючи максимально можливу торгову націнку постачальника, що дозволена законодавством. Таким чином, кінцева ціна газу для побутових споживачів ГПК «Нафтогаз України» складе 8,38 грн за куб. м замість 8,55 грн за куб. м (включно з ПДВ та витратами на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами)», – йдеться у повідомленні прес-служби компанії.

Оминути цю інформацію ми, звісно, не могли. Тому відразу звернулись до прес-служби ПрАТ «Гадячгаз», щоб дізнатися, за яким тарифом платити гадячанам і жителям району. Прес-служба надіслала досить розлогу відповідь на наше питання від голови правління Дмитра Шестерненка:

«Це не що інше, як популізм зі сторони монополіста. Адже якщо в низький сезон ціна сформована НАКом приблизно 8,3 грн. за 1 м3, то у високий сезон ціна досягає 15-17 грн. Теоретично можливо скористатись такою пропозицією, але необхідно розірвати договір з діючим постачальником (ТОВ «Кременчукгаз-постачання»), із урахуванням всіх юридичних нюансів, погасити борги, врахувати заборгованість держбюджету перед діючим постачальником по компенсації пільг та субсидій. Потім для укладення договору з НАКом теж потрібно надати копії паспорту, документів власника квартири чи будинку і т.п.

А взагалі, говорячи про пропозицію НАК «Нафтогаз України», варто трохи згадати математику. Оскільки глава НАКу Андрій Коболєв вважає, що ціна 8550 за тис кубометрів – це на сьогодні межа, дуже дорого і варто прибрати державу з ціноутворення цін на газ, то проведемо деякий аналіз.

Для прикладу візьмемо середньостатистичне домогосподарство в нашій країні. У рік воно споживає 2500 кубометрів природного газу. При збереженні ціни в 8550 грн отримуємо наступне: 2500х8.55 = 21375 гривень. Тобто в середньому домогосподарство до 1 квітня наступного року заплатить цю суму за спожитий газ.

Тепер креативне ціноутворення від пана Коболєва. Однак справа в тому, що споживання газу відбувається нерівномірно. Велика частина із середньостатистичних 2500 споживається саме із жовтня по квітень. Тобто 2000 кубів витрачається на опалення, ще 500 – на приготування їжі.

Підступ від «Нафтогазу» полягає в тому, що на опалювальний сезон доводиться так званий високий сезон цін на європейському ринку. Тобто обіцяні 8300 або навіть 8000 так званих «нафтогазівських» цін на газ у теплу пору року легко перетворяться в 14000-15000 гривень, починаючи з жовтня 2019 року.

Тепер знову повернемось до математики. Низький сезон: 500х8 = 4000, високий сезон: 2000х14 = 28000. Разом: 32000 гривень.

Різниця між кабмінівським і «нафтогазівським» варіантом – 7000 гривень або 300 доларів із кожного домогосподарства. У масштабі країни, де 7,5 млн домоволодінь використовують газ для опалення і приготування їжі, це виглядає так: 7,5х300 = 1,5 млрд доларів США.

Немала частка цієї суми, звісно, буде прибутком «Нафтогазу». НАК у «низькому сезоні» купить необхідні на зиму обсяги газу і закачає у сховища за ціною 8000 грн/тис. кубометрів. А взимку продасть нам по 15000 грн/тис. кубометрів, слізно запевняючи, що такою є кон’юнктура ринку».

Отже, якщо відповідь голови правління комусь не зрозуміла, то пояснюємо: платіть, як і раніше, по 8,55 грн за 1 куб. м. Бо для того, щоб ціна на газ для простих гадячан чи жителів району змінилась, треба розірвати договір із чинним постачальником і укласти з новим, якого у Гадяцькому районі, на жаль, немає.

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...