«Стоятимемо, поки не отримаємо зарплату!»

сирз2
Поділитися новиною

сирз2Мирна акція протесту колишніх працівників гадяцького сирзаводу розпочалася 18 лютого: була перекрита об’їзна вулиця Тельмана. Люди сподівалися, що керівництво заводу відреагує на цю акцію і виплатить їм заборговану зарплату.

Кілька днів акція протесту відбувалась на об’їзній, згодом люди змінили тактику і перейшли під стіни сирзаводу – заблокували пропускний пункт. Тим часом до вирішення проблеми невиплати зарплати долучилась районна влада. Між представником ТОВ «Гадячсир» і РДА було укладено меморандум про співпрацю, а також розроблено графік виплати заборгованої зарплати.

Але попри неодноразові переговори та оголошення про те, що зарплату виплачуватимуть поступово, люди не вірять обіцянкам чиновників і стверджують, що будуть стояти, поки не отримають зароблене. А блокаду роботи заводу вони вважають найкращим способом змусити керівництво заводу віддати заборговану зарплату.  

У п’ятницю, 22 лютого, група водіїв вантажівок, які волею випадку стали заручниками цієї ситуації, намагалась домовитись із мітингарями – просили відкрити ворота проїзного пункту і випустити вантажівки. Але люди стояли на своєму:

«Розуміємо, що водії не мають до цього ніякого відношення. Нам жалко і вас, але нічим допомогти не можемо. Як хочуть, нехай кидають машини і їдуть додому.

Ми вже підняли людей страйкувати, тому звідси не підемо, поки не отримаємо своїх грошей. В усьому світі так робиться – люди мітингують і добиваються свого. От і ми доб’ємося!»

Блокада продовжувалась і на вихідних: мітингарі грілися біля вогнища вдень і вночі, але ні в’їхати, ні виїхати з території заводу не давали. Протестуючі розповідають, що в ніч із суботи на неділю відбулася провокація. Із їхніх слів, охорона сирзаводу намагалась відкрити ворота і випустити вантажівки. Проте зробити це їм не вдалося.

Уже в понеділок, 25 лютого, водії вантажівок знову спробували переговорити із мітингарями:

«У нас контракт із фірмою-замовником, яка знаходиться у Южному (Одеська обл. – авт.). До цього заводу ми взагалі не маємо ніякого відношення.

Стоїмо тут тиждень. У нас уже закінчуються гроші, які мали при собі, закінчується пальне (ночуємо у машинах, гріємось, готуємо їсти). Вважаємо, що нас тут утримують незаконно. Не ми ж їм заборгували!»

Але і ця спроба не увінчалась успіхом. Люди впевнено стоять на своєму – жодна вантажівка із сировиною для заводу не в’їде і не виїде.

До речі, цього ж дня стало відомо, що виробництво на заводі зупинилось ще у п’ятницю, 21 лютого. Про це розповіли працівники, які досі офіційно працюють і які також приєднались до мітингу. Кажуть, що сировина закінчилась, тому кілька днів поспіль жоден із цехів заводу не працює.

Чим закінчиться ця історія – читайте у наступних номерах тижневика.

Оксана Кириченко

На фон:

Через тиждень після початку мирної акції на мітингарів таки звернув увагу один із центральних українських телеканалів. У понеділок, 25 лютого, кореспондент із відеооператором приїхали до сирзаводу, щоб відзняти новинний сюжет.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...