«Блокада» заводу не вирішить проблему

сирз1 копия
Поділитися новиною

сирз1 копияПідсумкова нарада по питанню заборгованості «Гадячсиру» по заробітній платі, відбулася 21 лютого. У роботі взяли участь представники обласних управлінь.

Начальник управління Головного управління Державної фіскальної служби України Микола Гарькавенко:

«Із боку податкової служби області вживаються всі необхідні заходи, налагоджена робота з виконавчою службою та буде продовжуватися і надалі до кінцевого результату».

Начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Полтавській області Зоя Куць:

«Неодноразово були проведені перевірки на цих проблемних підприємствах. Наприклад, на ТОВ «Гадячсир» у минулому році проведено чотири перевірки, вживалися заходи згідно наданих повноважень, але заборгованість так і залишається. Також по всіх інших підприємствах проводилися неодноразово перевірки та вживалися заходи. Видалися приписи, на яких дається від одного до трьох місяців термін виконання. На керівника накладається штраф за невиконання законних вимог державного інспектора праці. Далі направляються протоколи до суду на притягнення керівника до адміністративної відповідальності, а також на підприємство накладаються штрафні санкції. За невиплату заробітної плати на підприємство накладено штрафу на суму 12 тис. 512 грн. Передані матеріали до поліції для порушення кримінального впровадження. На даний час проходить перевірка, яка триватиме три дні, будуть вжиті всі заходи, передбачені посадовими обов’язками. За період січень-лютий до управління надійшло 167 скарг, а саме: «Техмолпром» (37), Гадяч (1), «Полтаватехмолпрод» (27), «Торговий дім» (76), «Річен Груп» (26). По зверненнях до суду із 167 скарг звернулося тільки двоє. Тому наполегливо рекомендую: звертайтеся до суду».

Заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління Державної фіскальної служби України в Полтавській області Олексій Бритвін:

«Кількість застрахованих осіб у січні місяці цього року зазначено 783 особи, за них сплачено у 2018 році 10 млн 269 тис. грн податку з фізичних осіб, у 2019 році – 393 тис. грн. Заборгованість відсутня по сплаті податку, тобто підприємство не має боргів по сплаті податків з фізичних осіб перед бюджетом. Крім фактичної заробітної плати».

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби – начальник управління Державної виконавчої служби Віталій Коноз:

«Наше управління не залишається осторонь вашої проблеми. Суть нашої роботи полягає в тому, що державний виконавець, щойно надійдуть рішення судів, буде перевіряти відповідні активи підприємства. Перш за все, накладається арешт на рахунки і перевіряється надходження коштів на рахунки. Якщо коштів недостатньо, державний виконавець накладає стягнення на майно боржника. Загальна картина по цих підприємствах-боржниках плачевна, адже вони мають великі суми боргів – у мільйонах. Та є плюси – це кількість рішень судів, адже заборгованість по заробітній платі в пріоритеті. На підприємстві не зареєстровано ні транспорт, ні обладнання, ні нерухомість. Усе зареєстровано на першого активу «Гадячсир», і все це майно перебуває у банківській заставі. За рахунок чого ми будемо стягувати заборгованість – постає питання… Головне, щоб підприємство працювало, адже коли є надходження живих коштів, коли система працює, договори укладаються, то за рахунок цього і може відбуватися погашення заборгованості. Тому що продаж активів підприємства, навіть якщо державний виконавець може на них зробити стягнення, веде до повної ліквідації підприємства. Ну, уявімо: якщо зараз продати весь транспорт підприємства, воно просто стане, його просто не існуватиме. І подальша доля ваших коштів залишиться не визначеною. Виконавча служба готова працювати, будемо перевіряти і активи, і майно, і стан підприємства, але від того, що підприємство не працює, коштів не збільшиться».

У кінці наради представник підприємства-боржника повідомила, що на рахунок надійшло 350 тис. грн, і ці кошти можуть бути виплачені в рахунок заборгованості. А також повідомила, що заборгованість буде погашена повністю протягом трьох місяців за умови розблокування роботи заводу.

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...