Перша релігійна громада на Полтавщині вирішила перейти до ПЦУ

ustyvycya cerkva 1
Поділитися новиною

ustyvycya cerkva 1За таке рішення проголосували 176 мешканців села Устивиця Великобагачанського району. В УПЦ МП говорять, що церковну громаду та священника не пустили на збори, тому готується судовий позов,  повідомляє poltava.to

 

Громада села Устивиця Великобагачанського району вирішила перейти в лоно Православної церкви України. Про це повідомила Валентина Вождаєнко, директор департаменту культури та туризму Полтавської ОДА. За таке рішення проголосувало 176 представників громади із 183-х. Мова йде про Михайлівську церкву.

Поліція області повідомила, що біля сільського Будинку культури зібралися понад 60 жителів села Устивиця. Мітингувальників хвилює питання визначення настоятеля місцевої церкви. Охорону правопорядку на місці забезпечують 6 поліцейських та працівники батальйону «Полтава».

В Полтавській єпархії УПЦ МП розповіли, що до голосування не допустили церковну громаду та священника:

— Там є стара церква та нова, яка ще не введена в експлуатацію. Документи на землю та споруди оформлені на УПЦ. Тому плануємо подати до суду. Священник, отець Іоан, не приходив на служби, а потім добровільно попросив вивести його із штату. Його прохання задовольнили. Був призначений новий священник. Попередній священник забрав ключі від церкви, почав збирати підписи і претендувати на новий храм. Благодійники, які надавали кошти, проти якихось переведень і проти протистояння.

Довідково. Відповідно до інформації з енциклопедії «Полтавіка», Михайлівська церква в Устивиці у 1992 році стала частиною УПЦ МП. Громада для релігійних відправ використовує молитовний будинок. Найдавніша відома згадка про церкву в письмових джерелах датується 1758, коли вона належала до Миргородської протопопії. Нова церква, дерев’яна, на мурованому цоколі, з прибудованою дзвіницею збудована в 1875 році. 

Церква Різдва Богородиці у селі Устивиця, 1935 рік | Фото: Андрій Яцюк

 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...