Що заповість Дорота, чи буде гожою весна і чи з’їдять Риби місяць

630 360 1549364494 837
Поділитися новиною

630 360 1549364494 837Католики сьогодні згадують святу мученицю Дорофею (Доротею) Кесарійську, яка жила за часів імператора Діоклетіана. За сповідування християнства її арештували, піддали тортурам, а потім стратили. Коли дівчину вели на страту, один учений чоловік на ім’я Феофіл, сміючись, зневажливо вигукнув їй услід: «Нуж-бо, наречена Христова, пришли мені з саду твого нареченого яблук і троянд!» Перед самою смертю Дорота попросила декілька хвилин на молитву. Одразу після молитви їй явився ангел і подав на білому полотні три яблука і три квітки троянди.

Дівчина передала небесні дари Феофілу, а також сказала, що неодмінно зустрінеться з ним у саду Господа Ісуса Христа. По тому їй відтяли голову, а Феофіл невдовзі прийняв християнство і теж загинув мученицькою смертю. На іконах, а також на картинах, свята Дорота завжди зображується з трьома яблуками і трьома трояндами. В місті Славута, що на Хмельниччині, існує чудовий костел святої Дороти – пам’ятка сакральної християнської архітектури ХІХ століття, родинна усипальниця князів Санґушків.  

А православні цього дня згадують преподобну Ксенію-Римлянку. За цим днем зазвичай прогнозували весну: «Яка Оксана, така й весна». Начебто Ксенія цього дня «усміхається сонячним променем». Поляки ж казали: «У лютім Дорота заповідає сніги та болота». Коли день ясний і тихий, то весна буде гожою; якщо в обід сонце, то рання весна, а коли хурделиця, чи ще якась негода, то затягнеться надовго.

Іменинниці сьогодні Ксенія, Оксана, Дорота.

Нині 2 і 3-ій місячні дні. Місяць переходить у знак Риб. Об’єктивні обставини начебто не змінюються, але ми бачимо їх зовсім по-іншому. Критичне мислення поступиться місцем емоційності, яка може суттєво спотворювати логіку і якісь реальні факти. Хтось, удаючись до інтриг та всіляких інших нечесних прийомів, значно поліпшить своє становище. Але ненадовго. Глибоко особисті взаємини прикрасять ґречність, щирість і співпереживання.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -30,4, а найтеплішим у 1990 –  +7,6.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...