Полтавщина посідає 10 місце в Україні за рівнем захворюваності на рак

0019cb360d0437c33f205c8554c60e36
Поділитися новиною

0019cb360d0437c33f205c8554c60e36Головний лікар Полтавського онкологічного диспансеру Орест Вовк повідомив, що протягом минулого року на облік поставили маже п’ять тисяч осіб, пише 0532.ua

 Загалом же в області налічується 41 тисяча онкохворих. Як позитив, Орест Вовк відзначив той факт, що нині частіше виявляють рак на ранніх стадіях, коли з хворобою можна ефективно боротися. Вже кілька років найбільший рівень захворюваності на онкологічні патології зберігається у Чорнухинському районі.

 

 

Чоловіки найчастіше хворіють на рак легенів, трахеї та бронхів, а також передміхурової залози та прямої кишки. Жінки  – на рак молочної залози, шийки матки, шкіри та ободної кишки.

Віктор Лисак – директор Департаменту охорони здоров’я наголосив на проблемному питанні, виявленому під час проведення фахівцями поглибленого аналізу стану захворюваності на рак молочної залози та шийки матки за каскадним методом:

«Нашим завданням було визначити, на що ми можемо, як медики, вплинути, аби покращити ситуацію із захворюваністю на онкопатологію? Ми побачили, що серед мешканок Полтавщини з цієї цільової групи, 38% взагалі не проходять профілактичні медичні обстеження! Тому ми маємо змінити принципи діагностики та лікування онкологічних захворювань. Над цим ми наразі й працюємоБо питання щодо своєчасного виявлення хвороби – головне, щоб, не затягуючи, розпочати лікування».

Людмила Іванова, головний експерт ДОЗ за напрямом «акушерство та гінекологія» повідомила про необхідність збереження здоров’я майбутньої жінки, що залежить від рівня статевого виховання дівчинки. При центральних районних лікарнях області функціонують кабінети дитячих та підліткових гінекологів, де, за зверненням мами, завжди оглянуть та проконсультують її доньку.

Людмила Іванова  зупинилася на новому методі профілактики раку шийки матки у дівчат в період статевого дозрівання, що застосовується в деяких розвинених країнах Європи і почав вже широко використовуватися у нас:

«Ні для кого не є секретом, що причиною виникнення раку шийки матки є наявність у жінки папіломовірусу.  А основний стратегічний захід, що почав проводитися в нашій країні – вакцинація дівчаток до 14-річного віку (до статевого дебюту) спеціальною вакциною, що бореться з цим вірусом. На сьогоднішній день є всі нормативні документи, які регламентують проведення такої вакцинації, вона є рекомендованою в загальному календарі щеплень. Тому зараз кожна мама, яка бажає вакцинувати свою доньку, захистивши її тим самим від майбутньої проблеми, має можливість звернутися до сімейного лікаря чи педіатра (як в місті, так і на селі), придбавши цю вакцину. Вартість німецької вакцини – 600-700 грн., вона проти двох онкогенних штамів папіломовірусної інфекції (яка, до речі, є у 70% людей). І коли дівчинка розпочне жити статевим життям, якщо, ймовірно, відбудеться інфікування папіломовірусною інфекцією, вакцина захистить організм дівчинки до її розвитку.  Завдяки такій вакцинації у багатьох країнах Америки та Європи за відповідною профілактичною програмою, яка входить до національної стратегії безпеки держави щодо збереження репродуктивного здоров’я. Завдяки цьому за останні 3 роки рівень захворюваності на рак шийки матки вони знизили до 1%!» 

Лікарі наполягають : найкращою профілактикою є регулярні обстеження хоча б раз на рік у сімейного лікаря.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...