У Гадячі запроваджують новий формат поводження з відходами

2330642db947932884de714af0c77293
Поділитися новиною

2330642db947932884de714af0c77293Що таке місто Гадяч? Це не просто найбільший населений пункт нашої об’єднаної територіальної громади. Це тисячі приватних будинків,  сотні квартир. Одна спільна, велика оселя для всіх і кожного. Це благоустрій – найголовніший атрибут затишного й комфортного населеного пункту. Це чистота, яка починається із сумлінного ставлення  мешканців до себе та довкілля, повідомляють на офіційному сайті Гадяцької міської ради.

Кожен із нас – від малого до великого, продукує сміття. Безвідходних жителів не існує – це аксіома. Та смітять усі, а сплачує за вивезення сміття лише третина споживачів. Решта вважає, що питання раціонального поводження з відходами їх не стосується. А потім працівники міських комунальних служб вивозять із центральних вулиць, міських цвинтарів, з водовідвідних канав, узлісь та дорожніх обочин тони сміття, найменування яким – несанкціоновані або стихійні сміттєзвалища.

Давайте на мить уявимо, що може статися з нашим Гадячем, якщо на його території перестануть працювати комунальні служби. Накопичені гори сміття, сморід, хмари комах і гризунів-розповсюджувачів смертельних хвороб. Неестетично, страшно, небезпечно. Хіба на таке місто заслуговують наші діти?! Та в наших з вами силах зробити його чистим і затишним, у  наших  руках благоустрій  міста, яке  ми любимо.

На сьогодні на території Гадяцької міської ради діє унітарний метод збору твердих побутових відходів. Мешканці  багатоквартирних будинків охоплені послугою по збору сміття в контейнерні баки. Для цього на прибудинкових територіях житлового фонду та на території підприємств, установ і організацій, які замовляють послугу з вивезення ТПВ, розміщено   контейнерів місткістю 1,1 м3.

У 2018 році Гадяцька міська рада розпочала і продовжує нині поетапне впровадження проекту міжмуніципального співробітництва «Очистим землю від сміття задля здорового життя!». Головна мета – досягти сучасного підходу до утилізації відходів, поступово залучивши мешканців Гадяцької об’єднаної територіальної громади до роздільного збору ТПВ у контейнери.

Першим етапом реалізації проекту стало придбання сміттєсортувальної лінії та сміттєвоза. Закуплено 620 індивідуальних пластикових контейнерів європейського зразка, місткістю 120 літрів, які будуть безкоштовно передані в користування мешканцям приватного житлового сектора на умовах бережливої експлуатації. Підписавши договір на вивезення побутових відходів та Акт приймання/передачі за збереження контейнера, його технічний і санітарний стан.

У цьому році наша мета така – встановити придбані євроконтейнери в домогосподарствах сектора індивідуальної житлової забудови, аби у перспективі наступних років додати ще по одному контейнеру для роздільного збору органічних і штучних відходів. Це стане можливим після встановлення на території сміттєсортувальної дільниці, передбаченої проектом міжмуніципального співробітництва. Планується, що поступово до цієї сучасної системи поводження з твердими побутовими відходами буде залучено і села об’єднаної територіальної громади.

Тому вже сьогодні кожному мешканцю потрібно звикати до думки, що господарське сміття вдома доведеться сортувати, збираючи окремо харчові відходи, метал, папір і скло. Бо ви тільки вдумайтеся у цифри: на руйнування паперу потрібно  від 2 до 10 років, консервних банок – 100 років, поліетилену – 200 років, пластмаси – більше 500, а склу для повного розкладання потрібно  1000 років. Що краще – пустити все це на повторну переробку, чи утрамбовувати на полігоні, поступово роблячи з нього об’єкт екологічної небезпеки?

Сьогодні я закликаю кожного свідомого жителя, який хоче бачити  чистим і впорядкованим наш  рідний Гадяч, виконати свій громадянський обов’язок –  укласти з КП «Гадяч-житло» договір про надання послуг з вивезення  твердих побутових відходів за адресою: м. Гадяч, вул. Драгоманова, 22 контактний телефон: 2-39-43, 3-38-32.

Гадяч – наш спільний дім. Подбаймо про його чистоту разом! І хай не лише стаття 32 Закону України «Про відходи», що з 1 січня 2018 року зобов’язує українців до сортування, стане нам вказівкою, хай скеровує кожного власне сумління.  

Микола Сергієвський, інспектор по контролю за благоустроєм екологічним та санітарним станом міста   

LIVE OFFLINE
track image
Loading...