Віряни УПЦ МП переходять в Єдину помісну церкву України. Що в Гадячі?

51e3027 dsc 0335
Поділитися новиною

51e3027 dsc 0335Після створення Помісної Православної Церкви перед парафіями Московського Патріархату виникло питання переходу під нову юрисдикцію.

Настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП ієрей Андрій Гуль повідомив, що у виборі між церквами вирішальне слово буде у громади, адже саме громада є власником церков і соборів. Із його слів, якщо священик не захоче переходити, то вирішує не він один, а вся громада. Якщо 2/3 громади згодні перейти під іншу юрисдикцію, то цей перехід відбудеться. Якщо є 50/50, то перехід не відбувається. Митрополит Епіфаній також розповів про механізм переходу парафій: громада повинна провести збори і визначитися шляхом голосування. Після цього віруючі повинні звернутися до місцевого архієрея або до місцевої влади, які розкажуть про подальші дії для переходу до ПЦУ.

У соцмережах на ці події реагували бурхливо: і політики, і громадські активісти, і прості українці були єдині у своїх настроях. Більшість підтримує створення Помісної Православної Церкви і вважає, що парафії МП мають прийняти рішення щодо переходу до неї. Якої думки із цього приводу гадячани, ми дізнавались шляхом опитування у Фейсбуці.

Отже, ми запитували: «Чи підтримуєте ви перехід гадяцьких церков із Московського Патріархату до Православної Церкви України»?  В опитуванні взяли участь 90 осіб. Із них 85% відповіли: «Так, підтримую», 15% – «Не підтримую».

Чесно кажучи, коментарів було небагато, дехто, прокоментувавши, згодом видаляв свій коментар, але ми встигли зробити скрін-шоти.

Морена Сиренко Зинченко: «Так – підтримую. І взагалі слово «московська» не хотіла б чути ніколи в житті.»

Oleksandr Borys: «15% людей, які плювати хотіли на націю і історію. 15% комуняк. 15%, котрі мають покинути українські землі.»

Олександр Зозуля: «Церковна громада сьогодні – це священик, який там є. Я з півроку тому мав розмову з нашим о.Ігорем, розмову чесну, пряму і відверту… Я його тоді розумів і підтримував, але він обіцяв, як тільки справа зрушиться з місця – буде все вирішуватись. Чому зараз «сплять», чого ще чекають? Мені встрявати не з руки, я не того приходу, але розуму у МИРЯН Всіхсвятської церкви, Свято-Успенського собору (та і інших по району) мало. Чи то чекають що їх хтось підштовхне, чи вказівок, чи просто несвідомі, а може хтось і не пускає?…»

ДО КОМЕНТАРІВ

Про те, що парафії Московського Патріархату протягом минулого тижня приймали рішення перейти до Єдиної Помісної Православної Церкви свідчать численні публікації в ЗМІ. Наприклад, першими про перехід заявила парафія митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка. За ним храм Святих Петра і Павла у Жовкві, який був найбільшим храмом Львівської єпархії УПЦ МП, заявив про рішення вийти з УПЦ МП і перейти до Православної Церкви України (повідомила прес-служба Львівської єпархії колишньої УПЦ МП). Окрім цього, парафії храмів УПЦ МП трьох сіл Вінницької області також  повідомили про рішення перейти до Православної Церкви України (повідомляє прес-служба Вінницької єпархії). А через кілька днів у Чернівцях старообрядницька релігійна громада також офіційно заявила про рішення вийти з підпорядкування Московської митрополії, зареєструвавши відповідну заяву (повідомив головний спеціаліст відділу з питань охорони культурної спадщини, національностей та релігії Чернівецької ОДА).

Яку думку має із цього приводу благочинний Гадяцького району Української Православної Церкви Московського Патріархату, настоятель Свято-Успенського собору м. Гадяча протоієрей Ігор Цебенко, ми запитували його у Фейсбуці. На жаль, відповіді не отримали. Сподіваємось, він таки надасть свої коментарі громаді.    

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація

У мережі поширений алгоритм дій для православних громад, які не хочуть підпорядковуватися МП, а хочуть перейти в канонічну ПЦУ, автором якого є священик Ігор Григола:

«Не рекомендовано сперечатися з настоятелем. Деякі священики досить професійно уміють жонглювати поняттями і «фактами», які мирянам часто можуть бути незрозумілі. Краще просити/вимагати проведення парафіяльних зборів, на яких буде розглянуто питання подальшої юрисдикційної приналежності, а потім проголосувати.

Буває так, що отець притомний і симпатизує ідеї єдиної помісної. Але з різних причин він не може дозволити собі підняти знамено ПЦУ і закликати громаду обтрусити московський пил Із черевиків. Парафіянам треба бути мудрими: виявити власну активність, розпочати діалог, ініціювати проведення зборів, зробити усе необхідне, щоб настоятелю лишилося тільки поставити свій підпис під протоколами».

4 коментарі до “Віряни УПЦ МП переходять в Єдину помісну церкву України. Що в Гадячі?

  1. Таке падло як корниенко жре,сре на УКРАИНИ и видносе гроши в московськый патриархат,а ци козлы передають в россию,отак и гыбнуть наши хлопци!менше балакай,а помагай тым хто охороняе нашу УКРАИНУ.

  2. Таке падло, як Игорь Белов, який досі не навчився писати свої ім”я та прізвище по-українськи, ще збирається когось повчати. ти жреш і среш на Україні і тільки й можеш, що розказувати баєчки про те, що хтось “видносе гроши” в московський патріархат. Ти, телепню, хочеш цим стверджувати. що у держави немає контролюючих органів, які слідкують за рухом коштів. Тобі держава, виявляється. не така ! Яким чином “видносять гроши” за кордон? В торбинці? Чи в кейсі? Не знаєш! А тому поменше балакай. а помагай державі. Факти потрібні, факти! Хоча що від тебе чекати, коли ти навіть не вдобний писати без помилок.

  3. Щоб священики УПЦ МП перейшли до української церкви достатньо не носити їм гроші. Адже є українська церква на ж/д вокзалі? Через місяць без грошей самі перехрестя.

  4. Гадячани розказують, що в Свято-Успенський храм міста Гадяча до отця Ігоря приходили Зозуля, Нижник і Суїменко і вимагали, щоб той перейшов до української церкви. Погрожували, що коли цього не зробить, то його винесуть вперед ногами.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...