Сьогодні Святвечір у християн західного обряду

630 360 1545471757 821
Поділитися новиною
630 360 1545471757 82124 грудня – про що розкаже бджола і де нарешті проясниться

Сьогодні католики, частина протестантів і православних Церков святкують Святвечір. Інша назва католицького Святвечора – Вігілія (від латинського vigilia – бдіння). Так само як у християн східного обряду, Різдво в християн західного обряду – передусім сімейне свято. Згідно з традицією, родини збираються на урочисту вечерю. Перед трапезою читається уривок з Євангелія про народження Ісуса, потім усі присутні обмінюються облатками (тонка пластинка прісного хлібу, її використовують для таїнства євхаристії) і вітають одне одного зі святом.

За столом одне місце обов’язково залишається вільним, для несподіваного гостя. Також це є своєрідною згадкою про тих рідних, хто з тих чи інших причин знаходиться далеко від дому. Варто зауважити, що в деяких народів традиції святкової вечері напередодні Різдва немає, але всюди одним з головних символів народження Ісуса є різдвяний вертеп.  

Православна Церква цього дня вшановує Даниїла Стовпника – християнського подвижника, аскета. Бджолярі на Данила Стовпника навідувалися до вуликів, читали спеціальні замовляння, що мало гарантувати добрий збір меду наступного року. Прикладали вухо до вулика й слухали «що бджола скаже»: чи добре слово, чи промовчить. Якщо добре – то рік буде добрим. Коли ж промовчить – бути труднощам. А погані слова божа комаха ніколи не промовляла.

Іменинники цього дня Адам, Данило, Лука і Леонтій.

Сьогодні 18 і 19-ий місячні дні. Енергетика доби пасивна. Треба бути уважним до дрібниць. Актуальними будуть дисципліна, відповідальність, почуття обов’язку, стриманість. День сприятливий для голодування, очищення організму. Не варто їсти м’ясо, ближнього, а також вживати алкоголь і багато курити. Загострюється відчуття залежності, власної та чужої обмеженості та недосконалості. Для нових справ і починань час не надто вдалий, так само, як і для вирішення фінансових проблем. Зате позитивний для занять мистецтвом, творчістю, родинних зустрічей. Не варто довго спати і стригти волосся. Цілком імовірно, що якась заплутана ситуація остаточно проясниться.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: -25,6, а найтеплішим у 2015 – +10,2.

Астросник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...