Хто замовкає на Іоанна Златоуста

86554
Поділитися новиною
8655426 листопада – де нині пусто і кого сьогодні конче треба побачити

Сьогодні Церква вшановує пам’ять святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського, одного з найвідоміших проповідників християнства, неперевершеного оратора і стиліста, одного з засновників Константинопольської патріархії. Іоанн народився в Антіохії.

Був дуже обдарованим, здобув чудову освіту. Міг зробити блискучу чиновницьку кар’єру, але обрав суворий шлях чернецтва. В 398 році його призначають архієпископом на Константинопольську кафедру, сподіваючись, що він, людина «книжна» й «не від світу цього», буде слухняним статистом при імператорському дворі, але можновладці помилилися: Іоанн одразу ж виявив абсолютну незалежність і за будь-яких обставин керувався лише євангельськими принципами. До того ж, він піддавав нищівній критиці правлячу верхівку і деяких священиків. Невдовзі в ченця з’явилася сила-силенна ворогів як серед світської влади, так і серед церковників. Варто зауважити, що простий люд боготворив Іоанна. Все це закінчилося тим, що імператриця Євдоксія заслала Іоанна Златоуста на Кавказ. Там він і відійшов до Господа у 60 років. Останніми його словами були слова упокорення і подяки: «Слава Богові за все!».

Іоаннові Златоусту моляться в стані важкого відчаю, скорботи, а також прагнучи набути ораторського хисту. Він є не тільки покровителем адвокатів, але й вишивальниць. Щодо народних прикмет, то вважалося, буцімто на Іоанна земля востаннє зітхає і завмирає на цілісіньку зиму. «На Златоуста у полі пусто», – казали колись українці.

З іменинами вітайте Івана.

19-ий місячний день. Почнемо тиждень з позитивних астрономічних новин: відсьогодні Сонце поєднується з Юпітером у Стрільці – починається дуже продуктивний період, який триватиме майже рік. Для нього характерно: розширення можливостей, експансія, досягнення цілей, втілення в життя заповітних планів. Те, що раніше здавалося неможливим, може реалізуватися! Кульмінація всіх закладених нині сюжетів припадатиме на травень-липень – час, коли Земля і Юпітер будуть знаходитись на мінімальній відстані одне від одного. Але існує одне застереження: якщо хочемо отримати бажане, мусимо не те що подвоїти – удесятерити зусилля: без максимальної віддачі не матимемо результату. А щодо сьогоднішнього дня, то добрим знаком буде побачити на дереві кота. Але не надто високо. Красномовного понеділка!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1999 – -17,6, а найтеплішим у 1928 – +13,0.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...