Закон про домашнє насилля: скандаліста можуть виселити із власної квартири

Nasilie v seme
Поділитися новиною

Nasilie v semeЗгідно внесених змін до Закону України «Про протидію і запобігання домашньому насильству» з 1 січня 2019 року вводиться окрема стаття Кримінального кодексу України про домашнє насильство.

Згідно цієї статті до кримінальної відповідальності будуть притягати систематичних правопорушників. До 5 років обмеження волі або до 2 років реального ув’язнення може отримати людина, що завдає психологічних або фізичних страждань члену своєї сім’ї, ставить його в емоційну залежність чи призводить до розладу здоров’я, втрати працездатності, погіршення якості життя. В рамках санкції цієї статті суд може обрати й інший вид покарання за домашнє насилля – наприклад, присудити до 240 годин громадських робіт або дати до півроку арешту. У будь-якому варіанті відповідальність стане значно суворіша, ніж та, що є зараз, адміністративна.

Крім того, правоохоронці почнуть виносити заборонні приписи винуватцям сімейних скандалів. Таким приписом ініціатора домашнього конфлікту зобов’яжуть залишити місце проживання незалежно від того, в чиїй власності квартира чи дім.

Особливості процедури

Терміновий заборонний припис виноситься кривдникові уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України в разі:

– існування безпосередньої загрози життю або здоров’ю потерпілої особи;

– з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження або повторного вчинення.

Хто може бути ініціатором винесення припису?

Припис виноситься за заявою особи, яка постраждала, а також за власною ініціативою працівника уповноваженого підрозділу поліції за результатами оцінки ризиків терміном до 10 діб. Дія розпорядження припиняється у разі застосування до кривдника судом адміністративного стягнення у вигляді адміністративного арешту або обрання щодо нього запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою в кримінальному провадженні.

Яка дія припису

1) кривдник обов’язково повинен покинути місце проживання (перебування) особи, яка постраждала;

2) кривдникові забороняються вхід і перебування в місці проживання (знаходження) особи, яка постраждала;

3) кривдникові забороняється контактувати з потерпілою особою.

Що робити, якщо кривдник зареєстрований у квартирі?

При вирішенні питання про винесення припису пріоритет віддається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання (перебування) особи, яка постраждала, і кривдника незалежно від їх майнових прав на відповідне житлове приміщення.

Що робити, якщо кривдник відмовляється залишати приміщення?

Працівники уповноваженого підрозділу поліції можуть у встановленому чинним законодавством України порядку застосовувати поліцейські заходи примусу для виселення з житлового приміщення кривдника, якщо припис передбачає зобов’язання покинути місце проживання (перебування) особи, яка постраждала, а кривдник відмовляється добровільно його покинути.

Хто і яким чином оформляє припис

При винесенні розпорядження працівник уповноваженого підрозділу поліції отримує пояснення від кривдника, постраждалої особи (або його представника) і свідків (при наявності таких). Терміновий заборонний припис щодо кривдника складається на бланку, виготовленому друкарським способом, на якому проставлені відповідні серія і номер.

Усі реквізити припису заповнюються державною мовою, розбірливим почерком. У разі, якщо особа, щодо якої виноситься припис, не володіє українською мовою, то припис складається за участю перекладача.

Не допускаються закреслення чи виправлення відомостей, які вносяться в розпорядження, а також внесення додаткових записів після того, як припис підписано постраждалою особою (її представником), свідком (свідками – при наявності) і кривдником.

У разі допущення порушень при оформленні розпорядження його заповнений бланк вважається зіпсованим.

Припис складається в одному примірнику, а дві копії виготовляються за допомогою самокопіювального паперу. Оригінал розпорядження вручається кривдникові під підпис, перша копія – потерпілому або його представнику, друга копія залишається у працівника уповноваженого підрозділу поліції.

Якщо кривдник відмовляється підписати розпорядження, працівник уповноваженого підрозділу поліції в рядку «Кривдник від підпису відмовився в присутності» ставить свій підпис і пропонує підписати потерпілому (його представнику) і свідку (свідкам – при наявності). Особа, щодо якої винесено припис, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту припису і пояснення по суті правопорушення, а також викласти мотиви своєї відмови підписати його.

Обов’язки і права кривдника

Людина, щодо якої винесено припис, згідно з яким він повинен залишити місце спільного проживання з потерпілою особою, зобов’язаний повідомити про місце свого тимчасового перебування уповноважений підрозділ поліції за місцем вчинення домашнього насильства. Особа, щодо якої винесено припис, може оскаржити його в суді у загальному порядку, передбаченому для оскарження рішень, дій або бездіяльності працівника уповноваженого підрозділу поліції, який виносив припис.

Підготувала Оксана Кириченко

Сьогодні сімейних тиранів карають штрафами або громадськими роботами. Максимальне покарання — 15 діб в ізоляторі тимчасового тримання.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...