Чому в давнину цього дня голосно не сміялися і готуємося до зустрічі нового Місяця

630 360 1541412981 846
Поділитися новиною

630 360 1541412981 8466 листопада: народний календар і астровісник

Нині преподобного Арефи; чому в давнину цього дня голосно не сміялися і готуємося до зустрічі нового Місяця.

За церковним календарем сьогодні преподобного Арефи, затворника Печерського, святої мучениці Синклітікії, а також ікони «Всіх скорботних Радість». Свята Синклітікія разом зі своїми двома доньками жила в VІ столітті та постраждала від Аравійського царя Дунаана. Вона була заможною вродливою вдовою, сама виховувала доньок. Сім’я сповідувала християнство. Коли почалися гоніння на християн, цар запропонував жінці зректися віри й стати однією з його дружин. Вона категорично відмовилась. Тоді за наказом царя її разом з доньками голими погнали через усе місто. Містяни, бачачи таку наругу, плакали, але Синклітікія втішала їх, кажучи, що рада постраждати за Христа. Цар удруге запропонував їй зректися й пристати на його умови, але знову почув непохитне «ні». Тоді він наказав відрубати дівчаткам на очах матері голови, а потім їхньою кров’ю напоїти Синклітікію. Після цього стратили й її.

На Синклітікії в давнину молодиці остерігалися голосно сміятися, боячись, що малі діти можуть заслабнути на голову.

Стосовно ікони «Всіх скорботних Радість», то цьому образу молилися всі, хто перебував у великій життєвій скруті та нужді. Один із древніх списків цієї чудотворної ікони знаходиться нині в Києво-Печерській лаврі. Від цього дня настають найтемніші ночі року, які триватимуть аж до Спиридона Сонцеворота – 25 грудня.

Іменинники нині Вікторія, Олексій, Афанасій.

Наближаємось до Місяця-молодика, а ще, Місячні вузли, які, наче стрілки космічного годинника були налаштовані останні півтора року по вісі Лев/Водолій, тепер переходять на вісь Рак/Козерог. Планети і віртуальні космічні фактори якісно змінюють свої характеристики, тож ми стоїмо на порозі суттєвих змін. Головна зоряно-місячна настанова цих днів: мерщій звільняймося від всього обтяжливого, що заважає нам рухатись далі, розвиватися і прогресувати! «Чистимо» совість, позбавляймося від негативних емоцій, зайвих і непотрібних бажань, всього того, що тягне нас донизу. Настрій має бути бойовий і діловий, але уникайте поспіху, аби не напартачити. І не забувайте про нерви – вони потрібні тільки вам і більше нікому. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 –  -13,4, а найтеплішим у 1930 – +15,2. 

 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...