«Лікарні потрібен реанімобіль»

Ремонт дороги вул. Воровського
Поділитися новиною

Ремонт дороги вул. ВоровськогоЦе прохання озвучив головний лікар Гадяцької ЦРЛ на засіданні сесії міської ради, яка відбулася минулого четверга, 18 жовтня. Детальніше про те, які ще питання розглядали на засіданні, що затверджували, просили,  через що сперечались і за що хотіли вибачатись перед гадячанами – читайте далі.

Які рішення приймали у міжсесійний період

У період від сесії до сесії придбали автомобіль МАЗ КДМ із змінним обладнанням – 12-тонний самоскид, на який можна монтувати 6-кубовий піскорозкидач і відвал для очистки снігу і розкидання піскосуміші, а також 8-кубову бочку-поливалку. Коштує він 2 млн 340 тисяч (1 млн грн – із обласного бюджету, решта – міський бюджет).

Також у центральному парку за кошти обласної ради встановили дитячий тренажерний комплекс, вартість більше 100 тисяч гривень. І було відремонтовано дорожнє покриття вул. Воровського – вартість 300 тисяч гривень. Установлено 2 гральних комплекси вартістю по 100 тис. грн у ЗДО «Берізка» і «Первоцвіт». Також придбано дитячі майданчики для 4 житлових будинків: Гетьманська, 11-а; Полтавська, 43; Драгоманова, 22; Гагаріна, 84. 

До речі, одним із сесійних питань внесли зміни до Комплексної Програми розвитку освітньої галузі Гадяча на 2016-2020 роки – виділили 69 тис. грн для придбання спортивних тренажерів для шкіл міської ОТГ. Невдовзі спортивний комплекс з’явиться і на подвір’ї Біленченківської школи.

Медичних працівників продовжуватимуть стимулювати

До міської ради звернувся головний лікар Гадяцької ЦРЛ із проханням стимулювати роботу медпрацівників. Тож вирішили, що протягом наступних трьох місяців отримуватимуть додатково по окладу. Всього на ці витрати заплановано 68 400 гривень. Кошти отримають завідуючі: денного стаціонару, терапевтичного, дитячого, неврологічного відділень і кардіолог. У наступному році програму продовжать.

У ході обговорення стало відомо, що на депутатських комісіях розглядали звернення завідуючої КЗ «Гадяцький Центр ПМСД» із приводу фінансової підтримки сімейних лікарів. Сума, яку просили, була досить пристойною – близько 1,5 млн грн, але поки що можливості допомогти і сімейним лікарям міська рада не має.

Благоустрій міста

12 тис. грн – МКП «Комунсервіс» придбання солі;  

36600 грн – перевезення цієї солі самоскидами;

50 тис. грн – послуги роботи екскаватора.

Із слів міського голови, роботи виконуватиме ПП Луць. Відомо, що першу партію солі вже привезли, а пісок заготовили. Вже приготовано 20 тонн піскосуміші, ще 40 будуть заготовляти.

Поводження з твердими побутовими відходами 

Знову повернулися до питання міського сміттєзвалища, яке знаходиться у Хитцях. Нагадаємо, влітку в Хитцях відбулися слухання, на яких обговорювали продовження терміну експлуатації міського сміттєзвалища ще на 1 рік. Було вирішено, що користуватись звалищем можна за умови, що Гадяч виділить із свого бюджету 233 тис. грн для проведення водомережі. Ці кошти, зі слів міського голови, обіцяв виділити народний депутат. До сьогодні грошей не надійшло, а питання вимагає негайного вирішення, тому сесією було вирішено виділити ці кошти із міського бюджету. 

Економічний розвиток та бюджет міста

13500 грн виділено на придбання вхідних дверей для житлових будинків Полтавська, 134  (2 під’їзди зібрались по 4 тис. грн) і Полтавська 39 (1 під’їзд);

199 тис. грн додали на ремонт дорожнього покриття  вул. Шевченка;  

28 тис. грн – поточний ремонт вулиці Терешкової;

50 тис. грн – поточний ремонт дорожнього покриття вул. Свердлова;

50 тис. грн – поточний ремонт дорожнього покриття вул. Набережна Грунь;

35 тис. грн – поточний ремонт дорожнього покриття вул. Владка;

117 тис. грн  поточний ремонт заїзних карманів по Полтавській;

125 тис. грн запланували на виготовлення 5-ти проектів: на капітальний ремонт вулиці Драгоманова, площі Соборної (від РДА до музею + площа), вулиць Полтавської (від лісгоспу до гори), Лохвицької (від перехрестя Тельмана до Великого круга), Тельмана.

150 тис. грн – поточний ремонт автодороги загального користування місцевого значення О1702028 Т1705 від дороги Гадяч – Лохвиця до Біленченківки;

199 тис. грн – доріжки у парку «Перемога»;

60 тис. грн – реконструкція каналізаційної мережі вул. Шевченка;

177 166 грн – різниця у тарифах для КПТГ «Гадячтеплоенерго» (державного бюджету);

40 тис. грн і 60 тис. 500 грн за рахунок зменшення витрат на оплату газу направили на придбання пральної машини, господарських товарів, матраців та на послуги поточного ремонту системи водопостачання та каналізації ЗДО «Первоцвіт» і «Берізка»;

98,7 тис грн – на заклади освіти (господарські товари і телевізор);

10 тис. грн – для ЦПМСД  на пільгові медикаменти.

Зміни до структури та чисельності виконавчого комітету міськради

У зв’язку із приєднанням Біленченківської сільради та з метою працевлаштування працівників , які зараз працюють у сільраді, міська рада вивела із структури сектору земельних ресурсів виконкому одну штатну одиницю головного спеціаліста і ввела спеціаліста ІІ категорії. Також введено посаду діловода у виконком, інспектора, водія і пів штатної одиниці прибиральника. У зв’язку із приєднанням до Гадяцької міської ОТГ Біленченківської сільської територіальної громади міська рада вирішила порушити перед райрадою клопотання про безоплатну передачу із спільної власності територіальних громад району до комунальної власності міської територіальної громади цілісних майнових комплексів:  Біленченківської ЗОШ і Оснягівської ЗОШ.

Яким майном володіє міська рада 

Перелік об’єктів нерухомого майна комунальної власності міської ради було затверджено з метою упорядкування. Всього налічують 49 об’єктів, які знаходяться на території міста: нежитлова будівля та гараж по вул. Лесі Українки, 3 (приміщення міської ради); нежитлова будівля (будинок культури) вул. Лесі Українки, 1; нежитлове приміщення історико-краєзнавчий музей вул. Лесі Українки, 16; нежитлова будівля вул. Драгоманова, 19 (колишній дитсадок); нежитлові будівлі за адресою вул. Героїв Майдану, 5;  нежитлові будівлі по вул. Дружби, 12а; нежитлове приміщення вул. Дружби, 12а; приміщення 2;  водонапірні вежі 4 шт. (на площі Соборній, вул. Вокзальній, Першотравневій, Тельмана); гараж Тельмана, 26; цілісний майновий комплекс насосної станції 2-го підйому води  Свердлова, 55; цілісний майновий комплекс очисних споруд вул. Будька, 49;  насосна станція свердловин вул. Вокзальна; приміщення КНС вул. Радянська; трансформаторна підстанція приміщення дизельної вул. Радянська; нежитлова будівля громадська вбиральня площа Соборна, 1; нежитлове приміщення вул. Полтавська, 43, прим. 3; нежитлове приміщення вул. Полтавська, 43 (колишня ремпобуттехніка); нежитлове приміщення Драгоманова, 22 (КП «Гадяч-житло», ВУЖКГ); цілісний майновий комплекс МКП «Комунсевіс» вул. Шевченка, 17; житловий будинок Гагаріна, 59а; приміщення готелю вул. Драгоманова, 4, прим.2; житловий будинок Терешкової, 12; нежитлова будівля Чапаєва, 29; нежитлова будівля Тельмана, 26; квартира 40 вул. Шевченка, 11; квартира 2 вул. Жовтнева, 41;  4 нежитлових приміщення за адресою Гетьманська, 49 (абонгрупа КПТГ); квартира 48 вул. Полтавська, 13; квартира 12 вул. Кобилянської, 51; квартира 7 по Лохвицькій 12; Лохвицька 12, кв.12; цілісні майнові комплекси навчальних закладів – дитсадки, школи.

З 2019 року до переліку об’єктів комунальної власності додадуть ще й об’єкти Біленченківської громади.

«Давайте просити пробачення»

У «Різному» виступив депутат О. Ілляшенко. Він порушив питання відсутності вуличного освітлення у Гадячі. Також наголосив, що у цьому винна міська рада і за це треба вибачатись перед гадячанами: «Давайте просити пробачення за те, що люди живуть без світла, або попереджати про те, що не буде світла. Бо це вина міської ради!»

Цю репліку присутні підтримали – із залу почали перераховувати вулиці, де ще відсутнє освітлення. А от міський голова  сказав, що претензій від населення не надходило.

Потрібен реанімобіль і кошти

На сесію прийшов головний лікар ЦРЛ Олександр Басараб, щоб розповісти про проблеми лікарні і попросити допомоги. Насамперед гостро стоїть питання забезпечення хворих інсуліном. Для жителів району і міста потрібно 1 млн 800 тис. грн. На сьогодні ця сума розподілена між усіма і 500 тис. грн на рік повинна виділити міська рада. Але досі жодної копійки від міської ради не надходило.

Загальний бюджет лікарні становить 37 млн грн, із якого 80% йде на зарплату, 12-13% – на комунальні, а 7% залишається на все інше (харчування, медикаменти і т.д.). Тому без допомоги не обійтись.

Окрім цього, головний лікар порушив питання оновлення лікарняної апаратури. От наприклад,  потреба існує в реанімаційному відділенні – потрібні монітори пацієнта, вартість одного 120 тис. грн. Лікарня змогла придбати самостійно лише один.

А ще О. Басараб наголосив на необхідності придбання реанімобіля. Розповів, як днями для того, щоб транспортувати важкохвору 17-річну дівчинку, був вимушений просити транспорт у Полтаві, Миргороді, і зрештою викликати санавіацію. Хоча транспортувати її можна було звичайним реанімобілем, якого, на жаль, лікарня не має.  У той же час Лохвиця і Миргород придбали для своїх лікарень такий спецтранспорт. Коштує він 3 млн 100 тисяч. Міський голова відповів, що не в змозі виділити такої суми.

Оксана Кириченко

На фон:

КПТГ «Гадячтеплоенерго» направляло до виконкому міськради розрахункові матеріали для встановлення нових тарифів на теплову енергію, послугу з централізованого опалення та постачання гарячої води. Виконком не погодив запропонований тариф, і хоч КПТГ працює збитково, підвищувати вартість тепла для гадячан поки не будуть.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...