Аптечні ціни на одужання, або Як зекономити на простуді

здоровя
Поділитися новиною

здоровяЗахворіти можна будь-якої пори року, але осінь-зима вже закономірно вважаються сезонами застуди та грипу. За нинішньої ситуації в країні наші гаманці значно «схудли», тому питання ефективного, але дешевого лікування стоїть як ніколи гостро. Тому ми вирішили дізнатися і розповісти вам, як безпечно побороти застуду, проте обійтися «малою кров’ю».

Ціни у гадяцьких аптеках на одні й ті ж препарати відрізняються. У той же час варто пам’ятати, що на усі популярні ліки існують недорогі аналоги. Але в аптеках на прохання дати щось від застуди і вірусівчомусь пропонують так звані «іміджеві» препарати, які, не зважаючи на ціни, гадячани таки беруть.

Тече з носа

Мало хто, шмаркаючи, сьогодні купує краплі в ніс, коли поруч стоять модніші спреї. Тут усі вікові категорії особливо не прискіпуються до цін. Коли в носі заклало – беруть те, що зручніше в користуванні, бо «пробити» дихання треба за будь-яких обставин, особливо якщо похворіти вдома не виходить. Приблизно так розповідали про популярність засобів від нежитю в кожній із аптек, де ми запитували. Ціни на спреї різні – від 50-60 гривень і вище. Наприклад, популярний «Нокспрей»  коштує 45 гривень. А звичайний судиннозвужуючий вітчизняний «Нафтизин»  15-20 гривень.  

Болить горло

Як розповідають місцеві фармацевти, гадячани зазвичай беруть ліки іноземного виробництва. Вони приємніші на смак і симптоми знімають швидше, ніж вітчизняні аналоги. Тобто якщо горло болить, то купують популярний льодяник із реклами, а не «Септифрил». Люди старшого віку запитують щось наше, не імпортне, хочуть дешевше.

На аптечних вітринах, як правило, виставлені дорогі препарати. Одна пластинка  популярного «Стрепсілс», наприклад, коштує від 60 до 85 гривень залежно від сили дії, як написано на пачці. А звичайний  «Септифрил» беруть рідко, а дарма, коштує він 8-15 гривень.

Спреїв від болю в горлі також чимало. Майже 200-грамовий спрей «Орасепт» для лікування інфекції в горлі бачили на прилавку однієї з місцевих аптек із цінником 164 гривні. Інші «пшикалки» для дезінфекції ротової порожнини невеликої ємності продаються від 70 до 130 гривень. Чим більше там компонентів і добавок для приємного смаку, тим дорожчий препарат.

А от про відомий здавна «Інгаліпт» чомусь забувають. Коштує він 30-40 гривень.

Кашель

В основному в аптеках пропонують сиропи від кашлю. Вони дорогі, коштують від 60 грн і вище за 100 мл, а далі ціна залежить від смакових домішок. У пошуках чогось ефективного та відносно недорогого можна обійти усе місто, проте в аптеках передусім пропонують найдорожчі ліки.

Але окрім тих, що показують в рекламі, існують ще й призабуті ліки. Наприклад,  відкашлювальний «Пертусин» радує ціною – у різних аптеках до 20 гривень.  А «Амброксол» в сиропі й у таблетках – 30 і 10 гривень відповідно. Старий добрий «Мукалтин» коштує у середньому 20 гривень. Ще з подібних таблеток «Антитусин», пластинка – 10 гривень.

Ніколи хворіти 

Фармацевти кажуть, що при застуді найчастіше купують так звані «експрес-засоби» – порошки у пакетиках. Вони добре знімають жар, головний біль, усувають закладеність носа і нежить. Але й коштують вони порошки чимало – один пакетик у середньому 15 гривень. Проте варто знати, що у складі усіх цих «чудо-пакетиків» основним компонентом є звичайний парацетамол, який окремо у таблетках коштує гривень 10 за упаковку.

У той же час у продажу досі є чотири «чарівні» таблетки від грипу, які були дуже популярні кілька років тому – «Флюколд» и «Грипго».  Вони недорогі, вартість їх починається від 20 гривень за 4 таблетки, але упаковки вистачає всього на один день. А симптоми застуди треба знімати довше. Здається, що ціна нормальна, але цей вибір також не вигідний у порівнянні з парацетамолом. 

Дешеві аналоги препаратів

Парацетамол від температури купили за 10 грн  (щоб не брати «Гріпекс», «Нурофен», «Колдрекс», «Колдфлю», «Гріпго», «Фармацитрон», «Фервекс» чи інші жарознижуючі).

Анальгін від болю купили за 5 грн  (щоб не брати «Німесил», «Німезид», «Найз», «Но-шпу» чи інші знеболюючі). 

Септефрил для горла купили за  9,80 (щоб не брати «Стрепсілс», «Септолете» чи «Декатилен» чи інші пастилки від болю в горлі).

Пертусин відкашлювальний купили за 20 грн (щоб не брати «Лазолван», «Флавамед», «Гербіон», «Доктор Мом» чи інші солодкі сиропи).

Мукалтин від кашлю купили за 15,40 (щоб не брати «АЦЦ», «Бромгексин», «Бронхолітин» чи інші засоби, що прискорюють виведення мокротиння).

Всього 60,20 грн.  

Експерт про наш вибір

Із придбаного нами набору ліків для невідкладної допомоги під час застудних захворювань підходить усе. У випадку вірусних захворювань рекомендують у першу чергу жарознижуючі, дорослим – парацетамол, дітям можна аспірин. Якщо горло болить, радять полоскати. Ліки, обрані нами, підійдуть. Якщо нежить – судиннозвужуючі краплі в ніс.

У той же час, кажуть, навіть не приймаючи препарати, застуда мине за тиждень. Потрібно вилежатися і через п’ять днів повністю виробляється імунітет.   

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...