Одинокі пенсіонери – мішень для зловмисників

грабують пенсіонерів
Поділитися новиною

грабують пенсіонерівНещодавно у Сергіївці стався кричущий випадок – невідомі злочинці всю ніч катували подружжя пенсіонерів. Били стареньких і душили, пекли розпеченою праскою. І все заради пенсії. Постраждалих із численними травмами госпіталізували до лікарні. Катів розшукують.

На 92-річну Пелагею та 96-річного Петра Ляхів зловмисники напали серед ночі.  Вимагали грошей:

«Хрипким голосом каже: «Давай гроші – і жива будеш». А другий стоїть і каже: «Знайомся з утюгом», – і давай мене пекти»,  –  плачучи, розповідала журналістам старенька.

Що довелося пережити подружжю, навіть розповідати страшно – їх катували праскою, кілька годин били та душили, і все через 4 тисячі гривень, які вони відклали із пенсії на «чорний» день.

На ранок зв’язаних і знесилених дідуся з бабусею знайшли сусіди. Вони розповідають, що побачене жахнуло:

«Бабуся лежала на ліжку, руки зв’язані, плакала.  А  дідусь був прив’язаний за ноги до ліжка. Руки у крові і дуже налилися, видно, що лежав так довгий час. Він був дуже попечений  і у бабусі також тіло було в страшних опіках».

Подружжя госпіталізували до Гадяцької ЦРЛ. Медики були шоковані, кажуть, що виходжувати пацієнтів після таких катувань їм ще не доводилось:

«Сімейна пара була доставлена у хірургічне відділення із діагнозом «Опікові рани, множинні гематоми тулуба, верхніх і нижніх кінцівок». Їм була надана антибактеріальна протизапальна терапія».

У селі про подружжя Ляхів розповідають тільки хороше. Тому досі не можуть збагнути, хто міг так познущатися із стареньких.  Вони одинокі, дітей не мають. За подружжям доглядали соцпрацівники. Жили на пенсію у старенькій хатині із побіленими стінами, без сучасних ремонтів та меблів.

Односельці припускають, що злочин міг скоїти хтось із місцевих. Надто вже добре злочинці орієнтувалися  у селі і знали багато деталей. Окрім цього, кажуть, що напередодні події подружжя повинно було отримати плату за оренду земельних паїв.  Ймовірно, саме на це й спокусилися зловмисники, вочевидь, вони розраховували на більшу здобич.  

Речник Нацполіції у Полтавській області Юрій Сулаєв повідомив:

«Нападники діяли надзвичайно жорстоко. Відкрите кримінальне провадження за статтею 187 КК України «Розбій». Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років».

Після цього жахливого випадку у сільській раді планують розширити мережу камер відеоспостереження і ввести нову посаду дільничного саме для Сергіївської ОТГ.

На жаль, побідні випадки не поодинокі як у районі, так і по всій країні. За інформацією правоохоронних органів, нині напади на таку категорію людей фіксують дуже часто.  Жертвами шахраїв і навіть розбійників в Україні стають літні люди, які проживають переважно в сільській місцевості і не мають близьких родичів. І це щастя, якщо після подібних грабежів пенсіонери залишаються живими. І найгірше те, що під час нападу зловмисники завдають пенсіонерам як психологічного, так і фізичного болю, забираючи у них останні заощадження.

«Сценарій» майже скрізь однаковий: злодії, ввівши в оману, вриваються в будинок стареньких, б’ють їх, катують і виносять із будинку усього кілька тисяч гривень. Крім грошей та мобільних телефонів, не гребують непрохані гості й побутовою технікою. З подвір’я ж забирають металеві вироби, велосипеди, речі побутового вжитку.

Звісно, правоохоронці намагаються охоплювати нічними рейдами кожен населений пункт району, щоправда це не завжди дієво.  Якщо ж біда вже сталася і людину пограбували у неї ж удома чи на вулиці, необхідно негайно звернутися до поліції. При цьому необхідно також звернути увагу на особливі прикмети зовнішності нападника, адже це неабияк допоможе правоохоронцям при його розшуку.

Поради як відвернути злочин або як захиститися від злочинця:

1. Вхідні двері у будинок слід завжди тримати надійно зачиненими, незалежно від часу доби. Коли виходите з будинку також варто не забувати закривати двері на ключ.

2. Незнайомим людям не відкривайте двері і не впускайте їх до будинку за жодних умов.

3. У дні отримання пенсій чи інших платежів намагайтеся відвідувати поштове відділення, банк разом із родичами чи людьми, яким ви довіряєте. До того ж, про те, що вам повинна надійти певна сума коштів, також не варто розповідати чужим.

4. Кожен самотній пенсіонер повинен мати телефони комунальних, соціальних служб, центрів для одиноких громадян похилого віку на видному місці.

5. Не впускайте в дім незнайомих людей, які називають себе працівниками різноманітних служб та організацій і пропонують свої послуги. Знайте, що всі платежі ви можете здійснювати через каси, а не віддавати гроші будь-кому в руки. Вимагайте показати документи чи вказати свій службовий телефон. Передзвоніть за цим номером і дізнайтеся, чи там справді є такий працівник та мету його візиту.

6. Якщо по телефону вам дзвонить близька людина (син, онук, онучка) і каже, що потрапила в біду та просить прислати грошей через кур’єра чи перерахувати на картку, не поспішайте цього робити. Передзвоніть родичу, а якщо він не візьме трубку, наберіть інших рідних. Зазвичай так діють шахраї. І в більшості випадків пенсіонери перераховують кошти, навіть не подзвонивши до рідних.

7. У громадських місцях не потрібно показувати вміст гаманця і де він лежить. Це загальноприйняті правила не тільки для літніх людей.

8. Не користуйтеся послугами незнайомців на вулиці, коли вам пропонують швидкий заробіток, розіграш побутової техніки від фірми, якої не існує, миттєвий виграш у лотерею.

9. Не заводьте розмову з незнайомцями, ким би вони не були – ворожками, ясновидицями чи цілительками. На будь-які запитання не відповідайте, просто проходьте повз. Аферисту, який має дар гіпнозу, треба лише зупинити вас «на хвилинку», розпочати під будь-яким приводом розмову, а вже далі перехожий і незчується, як зніме з себе золоті прикраси та ще й винесе з домівки всі заощадження.

10. Не вірте незнайомцям, що пропонують купити лікарські засоби за дуже низькими цінами, а також рекламують чудо-засоби від усіх хвороб.

11. Якщо ви запідозрили, що вас намагаються обдурити, негайно телефонуйте до поліції!

LIVE OFFLINE
track image
Loading...