Чи «здвигатимуться» кожух зі свитою і чи варто сьогодні «перти проти рожна».

hrest e1538001491696
Поділитися новиною
hrest e153800149169627 вересня –  Хрестовоздвиження; чи «здвигатимуться» кожух зі свитою і чи варто сьогодні «перти проти рожна».  

Сьогодні одне з 12 найбільших свят року – Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього. Згідно з переказами, близько 326 року рівноапостольна Єлена, 80-річна мати імператора Константина Великого, знайшла в Єрусалимі біля гори Голгофи Хрест, на якому було розіп’ято Ісуса Христа. Після розп’яття Ісуса хрест, що був до того знаряддям страшних тортур і ганебної кари, став християнською святинею, символом перемоги життя над смертю.

Однією з особливостей цього свята є строгий піст – у пам’ять про страждання і смерть Господа на Хресті. Прикметно, що постать Ісуса починають зображати на хресті лише з Х століття.

В народі Воздвиження називали Здвиженням. У давньоруських літописах зустрічається й інша доволі цікава назва цього свята – Ставродень. В деяких регіонах Воздвиження називали ще й Зміїним днем. Наші пращури вважали, що «На Здвиження земля двинеться ближче до зими» – перестає рости трава й приходять перші приморозки. «В цей день здвигається земля з літа на зиму», «Кожух зі свитою здвинулись, кучма на очі насунулась». Всі птахи мають відлетіти у вирій, а все лісове гаддя ховається в листя й залізає в землю, щоб перебути зиму. Воно перебуватиме там аж до першого весняного грому. На Закарпатті Воздвиження було останнім днем заготівлі горіхів та яблук. Жодної важливої справи на Здвиження теж не починали. Не виконували і важких робіт, пов’язаних насамперед з деревом – не рубали і не кололи дров, не стругали і не пиляли дошки. Квіти, якими на свято прикрашали хрест у церкві, а це переважно васильки, чабер – вважалися цілющими. Їх кидали в купіль хворій людині, ними обкурювали немовля на якого навели вроки, клали в подушку покійнику. У південних слов’ян існувало повір’я, що піст у цей день може попередити біль у поясниці (болгарською кръст – це і «хрест» і «поясниця»). Вважалося, що в цей день хрест і хресне знамення набувають надзвичайно великої сили.

Іменинник сьогодні один – Іван.

18-ий місячний день. Місяць полишає знак неспокійного Овна й переходить у стійло до Тільця. Тому нині ведеться добре: ґедзі не кусають – поховалися на зиму, їжі теж вдосталь… Хтось знаходитиметься в піднесеному настрої, хтось – у пригніченому, хтось буде роздратований на цілий білий світ, а хтось радітиме всьому, наче дитина. Безумовно, в програші залишиться той, хто нестиме в собі негативну енергетику. В сьогоднішній прохолодний осінній день варто додати позитиву, світлих ясних думок і усмішку. Вірш дня від безкомпромісного Івана Яковича Франка: «Против рожна перти, / Проти хвиль плисти, / Сміло аж до смерті / Хрест важкий нести!» Як кажуть, настанова «не для всіх», зате ж яка!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1906 –  – 1,2, а найтеплішим у 1924 – благословенні +30,3.

Астровісник

LIVE OFFLINE
track image
Loading...