Нарощення потенціалу та боротьба із браконьєрами: чим живе лісгосп

лісгосп
Поділитися новиною

лісгоспОсінь для працівників лісового господарства –  це пора, коли можна побачити плоди своєї праці і дати оцінку зробленому, підвести підсумки. Мабуть, саме тому професійне свято лісівників відзначається у третю неділю вересня. Цього року воно припадає на 16 вересня. Тож напередодні Дня працівника лісу ми відвідали Державне підприємство «Гадяцький лісгосп».

Про виробничий стан

ДП «Гадяцький лісгосп» створене у 1939 році і входить у  трійку найкращих лісових господарств Полтавщини. Очолює підприємство заслужений лісівник України Іван Гришко, який раніше працював лісничим у Зіньківському лісництві. У галузі він уже близько 15 років, у його підпорядкуванні знаходиться 259 працівників. 

Лісгосп займає 30,3 тис. гектарів. Лісом вкрита площа 27,3 тис. га. Лісистість Гадяцького району найвища по області – 18,6%.  Головне завдання лісівників –  лісовідновлення, лісозаготівля і захист насаджень від шкідників та хвороб. Проте, окрім основних завдань, у пріоритеті ще й нарощування лісосировинного та природоохоронного потенціалу державного лісового фонду  шляхом створення нових високопродуктивних насаджень, а також захисних лісових насаджень на деградованих та малопродуктивних землях.  Це відбувається наступним чином. Адміністрація лісгоспу звертається до органів місцевого самоврядування із проханням знайти землі, які не використовуються, або такі, де сільське господарство неможливе (байраки чи землі на схилах). Такі землі використовують для заліснення – садять ліс як механізованим способом, так і вручну.

Для вирощування високоякісного садивного матеріалу в лісгоспі створена постійна лісонасіннєва база. До речі, навесні посадили 233 га лісових культур.  Окрім цього, створено 1,7 га плантацій новорічних ялинок і посіяно 2,1 га  лісового розсадника.

Зарплати і податки

Часто лісівників вважають матеріально забезпеченими людьми. Утім, паралельно іноді озвучується версія,  нібито зараз у лісгоспах створюється штучна видимість благополуччя – кажуть, що лісгоспи ледь виживають. На сьогодні середня зарплата одного працівника ДП «Гадяцький лісгосп» вважається однією із найвищих у районі – близько 10 тис грн на місяць. У той же час підприємство справно і вчасно сплачує податки. За попередній квартал у місцеві  бюджети надійшло близько 1,5 млн грн.   

Про продукцію і «чорних» лісорубів

Заготовлена лісопродукція розрахована тільки на внутрішнього  українського споживача чи переробника. Експортом круглого лісу лісове господарство не займається із моменту введення Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

А от «чорні» лісоруби – це чи не головна проблема підприємства. Із ними бореться лісова охорона. Щоб не допустити моментів крадіжок деревини, кожен лісник контролює свій обхід, а кожен лісничий контролює свій підрозділ у цілому.

На сьогодні ДП «Гадяцький лісгосп» має певні результати роботи у цьому напрямку: спільно із правоохоронцями  відкрито 7 кримінальних проваджень щодо крадіжок лісу, які знаходяться на розгляді суду.  По деяких уже є висновки: на винних осіб накладені штрафи, вилучені знаряддя злочину (сокири, бензопили). Одного разу був вилучений трактор, який, щоправда, згодом за рішенням суду повернули.  

Про мисливство і чуму

Окрім лісового господарства, підприємство опікується ще й мисливським. На сьогодні усі мисливські господарства, утворені на території лісового фонду ДП, є приватними. Це «Горизонт», «Хантерс», «Пан Мисливець». Господарства не займаються тотальним відстрілюванням поголів’я і самі відновлюють популяції. До того ж, у лісгоспі є відповідний спеціаліст, який слідкує за порядком у цій галузі, – провідний інженер-мисливствознавець Володимир Кизь. А для боротьби із браконьєрами, які, звісно, є,  у приватних мисливських господарствах створена мисливська охорона.

Загалом роботи вистачає усьому колективу, доводиться набирати ще й сезонних працівників. Проте досягнення лісгоспу, як минулі, так і сьогоденні, – це результат спільних зусиль. Безперервний рух вперед забезпечує добросовісна і наполеглива праця кожного – від лісокультурниці і лісоруба до директора.

Напередодні професійного свята колектив редакції тижневика приєднується до привітань. Саме завдячуючи вашій нелегкій і відповідальній праці зберігається чи не найбільше природне багатство – ліси. Дякуємо вам за вірність професійному обов’язку, бажаємо міцного здоров’я, стабільності та оптимізму. Миру, щастя, благополуччя вам і вашим родинам!

Оксана Кириченко

LIVE OFFLINE
track image
Loading...