Курити кальян на вулиці заборонено

паління
Поділитися новиною

палінняПочинаючи  із 2012 року, в Україні введена заборона на куріння у громадських місцях. Така норма діє від початку набрання сили Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Так от, у барах і ресторанах закону здебільшого дотримуються, однак проблема з курінням все ще залишається. Зокрема, на зупинках громадського транспорту, у парках, на дитячих майданчиках.

Днями гадячанка Світлана Буланкіна надіслала лист на сторінку редакції у Фейсбуці:

«Прочитала звіт поліції в останньому номері газети – ОДИН!  ОДИН, чуєте? ОДИН адміністративний протокол за паління в неналежному місті.

Та на штрафах за паління у громадських місцях можна так бюджет міста наповнити, що підприємці заздритимуть! Тільки це ж працювати треба.

Я от задаюсь питанням: паління цигарок у громадських місцях заборонено, а кальяну з незрозумілими сумішами, з домішками канабісу, марихуани, дозволено? І нікому немає й діла. На Сарському перехресті біля фонтану мама з дитиною, яка реве від бажання побавитися біля водички, соромиться підійти, бо чад від кальяну стоїть такий, що й курити не треба. Люди, поліція, не туди спрямовуєте зусилля!»

Дійсно, якщо за куріння в приміщенні власників кафе чи бару штрафує Держінспекція із захисту прав споживачів, то за куріння на відкритому просторі штрафувати треба безпосередньо курця. І це вже повинні робити правоохоронці, яких на такі справи ще треба відрядити, бо самотужки за це братися вони не поспішають. Саме тому в цьому випадку позиція свідомих людей відіграє важливу роль.

До речі, законом не враховується наявність чи відсутність тютюнової складової у речовині для електронної сигарети чи кальяну, які також полюбляють покурити на вулиці.  Тобто куріння електронної сигарети чи кальяну у громадських місцях забороняється незалежно від наявності у складі тютюну.

Нагадуємо, відповідальність за куріння тютюнових виробів (у т.ч. електронних сигарет) передбачена ст.175-1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Порушення такої заборони тягне за собою накладення штрафу від 3-х до 10-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Враховуючи, що неоподаткований мінімум становить 17 гривень, то розмір штрафу складає від 51 до 170 грн.

Справа про порушення вищевказаної заборони розглядається органами Національної поліції, а в деяких випадках – адміністративними комісіями при виконкомах міських рад.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів:

у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях і на території закладів охорони здоров’я; на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках;  на території спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків;     у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;  у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів; в аеропортах та на вокзалах.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...