Cвято у вовків, пиріжки з брусницею і готуємось до протистояння.

vesd 3453
Поділитися новиною
vesd 34535 вересня
Сьогодні Лупи; свято у вовків, пиріжки з брусницею і готуємось до протистояння.

Сьогодні Церква вшановує пам’ять мученика Луппа. Цей святий жив наприкінці ІІІ – початку ІV століття в Солуні та  був рабом і вірним слугою святого великомученика Димитрія Солунського. Саме йому Димитрій заповів роздати після своєї смерті все своє майно. Лупп також був присутнім і під час мученицької кончини свого пана.

Він забрав закривавлений хітон і перстень великомученика і згодом за допомогою цих святинь здійснив чимало зцілень і див. За сповідування християнства Луппа невдовзі арештували, а потім і стратили.

В Україні на Лупи на Гуцульщині відзначали свято вовків (латиною вовк – lupus); крім доїння овець і корів, інших робіт, пов’язаних з тваринництвом, намагалися не виконувати. З цього часу починає облітати листя з осик. «Якщо падолист лягає горілиць – на холодну зиму, а долілиць – зима буде теплою. Пізній падолист – на суху осінь». Можливим був і перший приморозок. «Лупів мороз морозить ніс», – сміючись казали старші люди, адже серйозніші морози були ще попереду. А ще на Лупа господині пекли смачні пироги з брусницею. Саме о цій порі починається масовий збір цієї диво-ягоди і триватиме аж до листопада.

Іменинники сьогодні Єфрем, Павло, Іван, Прокіп.

25-ий місячний день! Місяць у Раку. Пріоритети сьогодні і на найближчий час одні – сім’я і здоров’я. Маємо на увазі, що Венера входить у петлю, а Марс із неї вибирається (з петлі тобто), а це значить, що посилиться протистояння чоловічого і жіночого начал. Амбіції непокоїтимуть вас, хвилюватимуть і спокушатимуть, наче заборонений плід, але зваживши всі «за» і «проти», варто все ж обрати те, що ближче і рідніше, ніж те, що примарне і непевне. Важливі питання фінансів, партнерства, соціальних зв’язків у цей час супроводжуватимуться плутаниною і потребуватимуть уваги до прихованих нюансів і якихось неочевидних процесів. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1901 і в 1906 рр. – +3,3, а найтеплішим у 2008 –  +30,5.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...