Cтрічаймо «бабське літо»

glama2 650x436
Поділитися новиною
glama2 650x4361 вересня – Андрія; стрічаймо «бабське літо», хто чим дихає і чиї казки були найжорстокішими.

Сьогодні перший день осені, Андрія Стратилата. Назва першого осіннього місяця пов’язана з вересом – рослиною, вельми поширеною на всьому ареалі Полісся. Цей вічнозелений кущ квітує з серпня і аж до кінця жовтня. Але пік цвітіння вересу, що рожево-бузковими суцвіттями вкриває соснові бори, торф’яники та піщані пагорби – припадає саме на вересень.

Верес, як і липові гаї, є вельми цінним медоносом. Щоправда, в наших краях вересовий мед не в особливій пошані за його гіркуватий присмак (натомість французи вважають за делікатес). Ідентична українській назва простежується і в інших народів: у білорусів – «верасєнь», у поляків – «вжешєнь»; у перекладі з латиської мови вересень означає «місяць вересу», з литовської – «місяць цвітіння вересу». Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася відносно недавно – на початку ХХ ст.. До цього в кожному регіоні були свої, «домашні» найменування: «руєн» («ревун» себто), «маїк» (від слова «маятися», зеленіти), «сівень», «покрійник», і зрештою, зрозуміле всім «бабське літо».

За повір’ям, цей день має бути теплим, хоч і казали: «День жаркий, але дихає осінню». Відтак бралися до копання буряків, бо вже починало спадати листя з ліщини.

Іменинники сьогодні Андрії, Миколи, Тимофії та Геннадії.

21-ий місячний день! Місяць продовжує перебувати в Тільці. Спокійний, розмірений, особливо на тлі вчорашнього день. Потурайте, але звісно в міру, власним бажанням, а то й просто – забаганкам: поніжтеся трішечки довше ніж зазвичай у ліжку, легенько покрамничкуйте (воно ж «шопінґ»), поласуйте якимись делікатесами тощо. Нервова система сьогодні має бути стійкою до будь-яких (і будь-чиїх) вибриків, тож даруйте всім оточуючим усмішки і добрі слова наче фея золоті черевички. До речі, в одній із найдавніших версій казки про Попелюшку, її зведені сестри, аби втиснути ногу в заповітний черевичок, не задумуючись відрубують собі пальці. А злу мачуху пасербиця вбиває. Як кажуть, Тарантіно відпочиває. Факт: серед усіх європейських казок найжорстокішими були колись німецькі.  

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1924 – +6,5, а найтеплішим у 1892 –  +33,2.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...