Квіти із усього світу

гладіолуси копия
Поділитися новиною

гладіолуси копияВелике і різнобарвне поле ми побачили дорогою до Островерхівки: кілька тисяч струнких стебел  гладіолуса немов віталися до усіх, хто проїздив повз. І хоч зупинитися ми не мали змоги, все ж пообіцяли собі обов’язково повернутись сюди і дізнатися, хто ж власник цієї краси.

Нам пощастило, бо коли ми поверталися назад, біля мега-квітника поралась жінка. Її звуть Ліна Горб. І вже більше 20 років на власній земельній ділянці вона вирощує не картоплю чи іншу городину, а сортові квіти. 

Про себе Ліна Федорівна розповідала неохоче. Дуже ніяковіє, бо ми застали її зненацька, у домашньому робочому одязі. Усе, що вдалося про неї дізнатися, – це те, що її батьки мешкали в Очакові, згодом переїхали у Куп’янськ, а звідти у Гадяч. Уже тут виросли Ліна Федорівна із сестрою, обидві закінчили місцеву другу школу.  

Чим займалася раніше і яку професію опанувала – розповідати не захотіла. Проте не приховувала своєї любові до квітів:

«Із початку літа і до кінця осені я в полі. Як вийду вранці і до пізньої ночі біля кожної квіточки. Плантацій у нас кілька: є карликові і високі бородаті іриси, лілейники, хости, піони, гладіолуси, дельфініум. За кожним із видів потрібен окремий догляд. Тому більше нічим, окрім цього, і не займаюся.

Днями повернулися з донькою з відпочинку. Та трохи не вгледіли за гладіолусами – майже усі відцвіли. Тепер кілька днів витратимо на те, щоб привести їх до ладу – сфотографувати різновиди, підписати сорти, а потім ще й обрізати квітки».

Справу започаткували разом із донькою Ларисою, яка також згодом приєдналась до розмови. «Чорна» робота – садити і доглядати – на Ліні Федорівні, а донька виступає у ролі своєрідного менеджера: купує нові сорти квітів через Інтернет, продає вже вирощені, наповнює сайт, який, до речі, вони створили самотужки. Щоправда, зрідка до торгівлі стає і Ліна Федорівна – їде у Гадяч і продає «цибульки» і букети на базарі. До речі, вона оформлена як підприємець і справно сплачує податки.    

Скільки сортів квітів вони мають точно – сказати важко, а  їх назви знайомі лише досвідченим квіткарям. Жінки кажуть, що саджанці для розведення купують лише перевірені, сортові. А найбільше пишаються тим, що мають квіти майже з кожного куточка світу, наприклад, гладіолуси замовляли із Нової Зеландії, а іриси – із США і Австралії.

Поки ми спілкувалися з Ларисою, Ліна Федорівна десь зникла. Згодом повернулася із величезним оберемком гладіолусів:

«Ви до нас із добром, то і я вам віддячу – вибрала найкращі!  От якби ви раніше приїхали, то букет був би ще кращим. Тому приїздіть ще наступного року, у травні, побачите справжню красу».

Оксана Кириченко, Олександр Товстий

LIVE OFFLINE
track image
Loading...