«Мене побили поліцейські…»

biyka
Поділитися новиною

biykaКілька тижнів тому на нашу сторінку у Фейсбуці надійшло повідомлення: «Допоможіть, будь ласка, врятуватись від поліцейського п’яного свавілля!» Його надіслав користувач на ім’я Євген Лисенко. Ми порадили йому звернутись безпосередньо до редакції, і вже наступного дня він з’явився. 

«Ось, сьогодні ходив у лікарню. Дивіться мої виписки – каже Євген Лисенко і подає лікарняну карту. – Повертався додому 16 липня із своєю співмешканкою. Якраз світла не було в гуртожитку, я ходив до знайомого заряджати телефони. Біля гуртожитку (вул. Полтавська, 17 – авт.) побачив трьох молодиків. Одного із них я знаю як працівника поліції. Вони стояли випивши, не в формі, з пивом. Я й підійшов, щоб привітатися із знайомим. А із тими двома почалося:  один потягнув мене за футболку, другий поліз до моєї дівчини обійматись…

Є.Лисенко. Фото із соцмережіЯ їх відштовхнув, а вони почали мене бити, викручували руки, тягали по асфальту. Дівчина кричала, хотіла знімати на камеру, а вони вибили телефон із її рук.

Як виявилось згодом, це були начальник відділу поліції Джулай і працівники поліції Артем Кишлян та Руслан Воронцов.

Сусіди викликали наряд поліції. Мене забрали, а вони залишились біля гуртожитку.

Далі мене повезли у лікарню для огляду на стан сп’яніння, а потім у відділок».

У райвідділі Євген був не довго: його завели в приміщення, зареєстрували і відпустили додому. Наступного ранку після подій Євген зателефонував на «гарячу лінію» Нацполіції і поскаржився на правоохоронців, які проводили затримання не при виконанні. Тоді ж відчув себе недобре і за порадою друга звернувся до лікарні. Звідти вирішив піти у поліцію:

«Просив, щоб дали направлення до судмедексперта «зняти побої». Там сказали, що направлення дають лише у рамках кримінального провадження. Заяву написати не дали.

Ходив у прокуратуру, але там сказали, що таким не займаються.

Можливо, я б і не розголошував цю справу, якби мені не почали надходити погрози від поліцейського Артема Кишляна. До речі, я дізнався, що він фігурує у кримінальній справі…

Вирішив, що тепер поїду в обласну прокуратуру і до судмедексперта. Нехай розбираються».

Євген обіцяв надати нам відео із камер спостереження, яке підтверджує його розповідь, але на час виходу тижневика у друк відео ми не отримали.   

Ось така незрозуміла історія. Із лікарняних обстежень зрозуміло, що Євгена оглядали хірург, рентгенолог, травматолог і терапевт. У діагнозі вказано: забої і садна лівого плечового, ліктьових, колінних суглобів, шийного відділу хребта.

трубка до джулаяЗа коментарем ми звернулися до начальника відділу поліції Сергія Джулая, який, зі слів Євгена Лисенка, був одним із учасників події. На запитання, що ж таки сталося того вечора, він відповів:

«Працівниками поліції було припинено правопорушення, передбачене статтею 178  КУпАП  «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді».

джулай до трубки як дзвінок

Зазначений громадянин вів себе зухвало, із застосуванням фізичної сили. Із особистої ініціативи він почав чіплятися до громадян і на зауваження не реагував. Тому,  відповідно до ст.144 Закону України «Про Національну поліцію» працівниками поліції були застосовані заходи фізичного впливу відносно цієї особи. Спецзасоби не застосовувались. Після цього був викликаний наряд швидкого реагування.  Зазначеного громадянина доставлено в лікарню і перевірено на вживання алкоголю. При цьому скарг на нанесення тілесних ушкоджень від даного громадянина не надходило.

Після медогляду в лікарняному закладі відносно цього громадянина складено адміністративний протокол. Як вимагає того законодавство, відповідно про застосування фізичного впливу письмовим рапортом було повідомлено прокурора. Надалі будуть тривати перевірки і прийматися відповідні рішення.

Слід зазначити, що правопорушник був засуджений 7 разів. Одна із статей – крадіжка із проникненням, друга – нанесення тілесних ушкоджень працівнику поліції, а також п’ять разів – за нанесення тілесних ушкоджень згідно ст.125 КК України.

Зазначений громадянин має право вчиняти так, як він вважає за потрібне. Вважаю дії працівників поліції абсолютно адекватними у тій ситуації, що склалася».

Версію начальника поліції ми почули. І почали далі аналізувати розповідь Євгена Лисенка. Він згадував, що нібито отримував погрози від поліцейського Артема Кишляна. І також сказав, що володіє інформацією про те, що цей поліцейський фігурує у кримінальному провадженні.

А. Кишлян переведений у Гадяцький ВП із Кременчука на посаду оперуповноваженого кримінальної поліції недавно. Вперше його ім’я ми почули у березні 2018-го, коли у Гадяцькому ВП його нагородили медаллю «15 років сумлінної служби».

В Інтернеті ми наткнулися на офіційний реєстр судових справ, де сказано, що Артем Кишлян є одним із фігурантів кримінальної справи, в рамках якої його, як екс-працівника Крюківського райвідділу поліції, звинувачували у перевищенні службових повноважень, що призвело до насильницької смерті 25-річного кременчужанина у 2007 році.

Попри те, що подія відбулася давно, крапку в справі досі не поставлено. Один із підозрюваних, Сергій Чуб,  був визнаний винним і засуджений до позбавлення волі на 9 років заочно, бо переховувався від правосуддя. В той же час, за інформацію видання «Кременчуцька газета», справа Артем Кишляна продовжувала розглядатися у Крюківському районному суді.

За інформацією сайту pplus.in.ua, А.Кишлян був відсторонений від виконання службових обов’язків у 2011 році. Але відсторонення анулювалось через переформатування міліції в поліцію, а остання не вважається правонаступницею першої. Тому, незважаючи на те, що йому інкримінували перевищення службових повноважень, що спричинило смерть людини, А. Кишлян пройшов переатестацію!!! до Національної поліції Полтавської області, де працює донині. До речі у 2017-му  він проходив службу в зоні АТО.

А.Кишлян під час одного із судових засідань. Фото сайту pplus.in.ua

За інформацією видання «Кременчуцька газета», 1 вересня 2017 року в Кременчуцькому райсуді знову розпочали слухання по цій справі. Видання пише, що обвинувачений Артем Кишлян систематично не з’являвся на судові засідання з різних причин, а також дуже непокоївся, що справа набула розголосу у пресі.

Про те, що справу розглядають і досі, свідчать дані із сайту Кременчуцького районного суду Полтавської області: на 13 серпня 2018 року призначене чергове засідання, де розглянуть кримінальну справу щодо перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів, де потерпілим виступає Лілія Лукомець (сестра загиблого кременчужанина), а підсудними Сергій Чуб і… Артем Кишлян.  

Це вся інформація, яку нам вдалося зібрати. Залишаємо її на ваш розсуд. Явно видно, що багато замовчано або ж не доказано обома сторонами конфлікту. Але зрозуміло одне – правоохоронці, часто прикриваючись 144-ю статтею, застосовують заходи фізичного впливу, іноді навіть частіше, ніж це справді потрібно.

Підготувала Оксана Кириченко

Фото 1. Є.Лисенко. Фото із соцмережі.

Фото 2. Сергій Джулай. Фото із архіву тижневика.

Фото 3. А.Кишлян під час одного із судових засідань. Фото сайту pplus.in.ua

LIVE OFFLINE
track image
Loading...