«Для повної перемоги над браконьєрством в області необхідно докласти дещо більше зусиль»

9e1c4af12c 750crop
Поділитися новиною

9e1c4af12c 750cropОдним із питань, яке розглянули на сьогоднішній апаратній нараді у голови облдержадміністрації Валерія Головка, було підбиття підсумків проведення двомісячника охорони рибних запасів в області «Нерест-2018».

Директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний нагадав, що із першого квітня поточного року тривав двомісячник охорони рибних запасів на Кременчуцькому й Дніпродзержинському водосховищах та інших поверхневих водоймах краю. Заборона на лов і добування риби у весняно-літній період природного відтворення 2018 року на підконтрольних водних об’єктах Полтавщини діяла з 1 квітня по 9 червня поточного року. Ігор Анатолійович додав, що для забезпечення координації діяльності органів державного управління і державного контролю головою облдержадміністрації видано розпорядження від 12 березня 2018 року №182 «Про проведення в області двомісячника охорони водних біоресурсів під час нересту риби».

– Управлінням Державного агентства рибного господарства у Полтавській області розроблено план підготовки і проведення спільних заходів природоохоронних і правоохоронних органів Полтавщини щодо посилення охорони водних ресурсів і боротьби з браконьєрством у нерестовий період 2018 року. Для організації посиленого контролю за порядком на водоймах створені оперативні штаби, до складу яких увійшли представники громадськості. До слова, порівняно із 2017-м цьогоріч рибоохоронні підрозділи залучили значно більше представників громадськості до участі в рейдах. Через засоби масової інформації населенню області були роз’яснені правила рибальства під час нересту, попереджено про адміністративну й кримінальну відповідальність у разі порушення цих правил згідно з чинним законодавством України. У 2018-му тільки державних інспекторів, без урахування громадських помічників, залучено 1360 осіб. Складено 109 адміністративних матеріалів, які містять ознаки кримінального злочину. Затримано 75 плавзасобів. Загальна кількість риби, вилученої у браконьєрів, – майже 11 тонн. За період двомісячника «Нерест-2018» за постановами органів рибоохорони накладено штрафів на суму 16728 гривень, а збитків нараховано на 1235418 гривень, – поінформував Ігор Піддубний.

Він звернув увагу на необхідність посилення відповідної роботи. За його словами, показники вилученої риби – 8607 кілограмів у 2017-му й 10898 кілограмів у2018-му – свідчать, з одного боку, про зростання ефективності роботи рибоохоронних органів, а з іншого боку, є вагомим підтвердженням, що до повної перемоги над браконьєрством в області необхідно докласти дещо більше зусиль.

Ігор Піддубний звернув увагу на потребу посилити інформування населення про покарання за незаконний вилов водних біоресурсів, зокрема й про передбачену законодавством кримінальну відповідальність. Крім того, збільшити розміри штрафів. Із-поміж проблемних питань виокремив і «лояльні» вироки судів у справах, які є кримінальними злочинами проти довкілля, відсутність конфіскації човнів, двигунів до них, мотоциклів, катерів, автомобілів, які є знаряддями браконьєрського добування риби. Також акцентував на неефективній роботі Державної екологічної інспекції у Полтавській області.

Начальник управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області Оксана Кулинич розповіла, що роботу спрямовували на попередження порушень правил рибальства й викриття грубих порушень. Останніх виявлено 267, зокрема пов’язаних із використанням заборонених і колючих знарядь лову.

– Усі сіткоснастеві матеріали вилучалися органами рибоохорони. Виявлено й 190 порушень правил любительського лову і 19 порушень, пов’язаних із незаконним продажем риби на ринках. Вилучено більше шести тонн водних біоресурсів. 229 справ були направлені у суди для вирішення питання притягнення порушників до адміністративної відповідальності. За грубе порушення правил рибальства штраф становить від 340 до 680 гривень, – додала Оксана Кулинич. – Основним проблемним питанням є, що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, коли суди ухвалюють рішення, риба може вилучатися, а може й не вилучатися в порушників. Часом суди навіть ухвалюють рішення про повернення водних біоресурсів порушникам правил рибальства. І це непоодинокі випадки.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Полтавській області Денис Захарченко також поінформував учасників наради про результати роботи відомства упродовж операції «Нерест-2018». Крім того, нагадав, що цього тижня в області розпочинається сезон полювання на пернату дичину і закликав дотримуватися відповідних заходів безпеки.

– Із 2015-го ми почали ефективно працювати за програмою «Нерест». Тенденція непогана, але вона не зовсім задовольняє цілі, які ми ставили три роки тому, зокрема щодо збереження біоресурсів загалом у період нересту. Позиція обласної влади – звернутися до Верховної Ради України щодо усунення недоліків рибоохоронного законодавства через проведення комітетських слухань, а також проаналізувати практику судів, які ухвалюють неадекватні рішення щодо уникнення порушниками закону належної відповідальності, – пояснив Валерій Головко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації

LIVE OFFLINE
track image
Loading...