Батьки – проти зведених класів

2 школа
Поділитися новиною

2 школаДо редакції з листом звернулись батьки учнів Гадяцької спеціалізованої школи №2 ім. М. Драгоманова. Суть звернення: кілька класів зводитимуть в один, дітей стане по 33-36. Батьки вважають, що це грубе порушення закону, яке погіршить навчальний процес, ускладнить його як для учнів, так і для вчителів.

«Доброго дня, шановна  редакція. Нас, батьків учнів 5-А та 5-Б класів Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім. М. Драгоманова повідомили про об’єднання класів у новому навчальному 2018-2019 році. Тобто наповнюваність нашого  шостого класу становитиме в середньому 34 учні.

Поставлені перед фактом реформування з початком нового навчального року нашого класу, батьки не згідні з позицією відділу освіти, молоді та спорту  Гадяцької міської ради. Ця інформація викликала великий резонанс серед нас, батьків. Ми категорично проти об’єднання.

Ми, батьки, усвідомлено обирали навчальний заклад і розуміємо, що зобов’язані захищати інтереси своїх дітей. Розуміємо, що наслідки подібного об’єднання можуть мати негатив для дітей у першу чергу. Вже сьогодні йдуть обговорення про зниження в перспективі санітарно-гігієнічних умов для дітей. Адже площа класів повинна бути  не менше 50 м², згідно вимог.

Пункт 1 статті 14 Закону України «Про загальну середню освіту» зазначає: «…Наповнюваність класів закладів загальної середньої освіти не може перевищувати 30 учнів». У нашому випадку (при об’єднанні класів) це буде пряме порушення чинного законодавства, що є недопустимим. І ніякі аргументації того, що у нашому місті (до речі, місті обласного значення) нібито бюджетних коштів не вистачає для утримання певної кількості класів, не є виправданими. Адже ніхто (на місцевому рівні) не може змінювати статті Закону України на свій лад чи не дотримуватися їх. Чи не так? А «вишукувати» так звані додаткові кошти за рахунок нашого майбутнього (дітей) є порушенням Закону України «Про загальну середню освіту».

Абзац третій статті 22 Конституції України «Права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними» зазначає: «…При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод».

Ми надіслали письмові звернення в Міністерство освіти і науки України; Департамент освіти і науки Полтавської ОДА; відділ освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради; до депутатів, але відповідь поки що одержали тільки від начальника відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Бутенка Станіслава Миколайовича. Також були на особистому прийомі у міського голови Нестеренка Володимира Олександровича та начальника відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради  Бутенка С.М.

Представники від батьківських комітетів були присутні на засіданні депутатської комісії із соціальних питань Гадяцької міської ради (надіславши звернення до голови депутатської комісії Лепського М.М.). Питання про об’єднання класів виносили на сесію міської ради 8 червня 2018 року (в розділі «Про різне»). Відповідь у всіх одна: недостатньо коштів. Та чи повинні від цього страждати наші діти? Чому економію (оптимізацію) роблять в освітній галузі? Чому керуються Постановами, нехтуючи при цьому Законом України «Про загальну середню освіту» (пункт 1 статті 14) та санітарно-гігієнічними нормами? Згідно останніх, площа класних кімнат не дозволяє розмістити понад 30 учнів. Невже наші діти повинні страждати від того, що для забезпечення якісного навчання «не вистачає коштів»?

Вимагаємо дотримуватися Законів та врахувати нашу батьківську та громадянську позицію, а саме: СКАСУВАТИ ОБ᾿ЄДНАННЯ КЛАСІВ!»

Батьківський актив учнів 5-х класів Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 імені Михайла Драгоманова – усього 21 підпис.

Ситуація непроста, і її вже не раз обговорювали на сесіях міської ради. Як пояснював нам в одному з інтерв’ю  начальник відділу освіти Станіслав Бутенко, подібні заходи – це вимушена оптимізація. І пов’язана вона з тим,  що раніше у бюджет міста державною субвенцією надходили кошти на заробітну плату вчителям. Тепер же через те, що державну субвенцію на зарплату учителів урізали,  Гадячу, як місту обласного значення, доведеться утримувати школи самостійно. У загальній сумі на зарплату міським учителям не вистачає 1,7 млн грн.  

Тому як не крути, а оптимізувати мережу, найімовірніше, таки доведеться. Хіба що, як варіант, чиновники зекономлять на групах продовженого дня або ж гуртках. До того ж, подібні думки вже були.  Однак і це для деяких батьків неприпустимий крок, бо не всі мають можливість забрати дитину зі школи по обіді. А до початку навчального року ще близько 1,5 місяці, тож у чиновників ще лишився час, аби придумати, як зробити навчальний процес у місті обласного значення комфортним для всіх учасників.

Оксана Кириченко

Фото використане як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...