Не вінчаєшся – плати…

про собор
Поділитися новиною

про соборА ви чули, що за світлини, які робляться на території місцевого собору, вже потрібно платити. Здивувало? Та й нас також…Своєю історією із нами поділився місцевий фотограф Володимир, який розповів, що на вихідних працював в однієї із одружених пар. Усе йшло по плану: церемонія розпису, почесних три круги та фотосесія у нашому оновленому парку. Адже всі знають, що фото на фоні Свято-Успенського собору – це дуже гарні кадри, та й сама будівля є окрасою нашого міста. Також всі знають, що у дворі собору  ростуть красиві та пишні кущі троянд, які так привертають увагу і манять сфотографуватися. Ось Володимир  молодятам і запропонував піти зробити пару кадрів, тим паче вже декілька разів фотографував там.

«Все йшло добре, – розповідає він. – Подружжя щасливі і з гарним настроєм позували біля троянд, на східцях, насолоджувалися дивовижною красою доглянутих клумб. Усе б нічого, та із собору вийшла жінка, яка повідомила, що потрібно заплатити 100 гривень за проведення фотозйомки, повідомила, що це начебто приватна територія. Мені трохи стало ніяково, тому я поцікавився, за що саме я маю заплатити. Територія собору не є приватною власністю, ми нічого не порушували, не руйнували. Чому ж так? Тоді жінка замешкалась і сказала, що так як молода пара не вінчалися у соборі, то й фотографувати їх можна, заплативши гроші, які підуть на благодійність. Для мене слово «благодійність» означає що мене не примушують заплатити,  гроші я віддаю сам, по своїй волі на благо. Після почутого, звісно ж, ми покинули територію та принципово не заплатили. До речі, після цього я спитав ще у кількох колег. Вони натякнули, що вже давно такі порядки».

Нас зацікавила ця історія, адже ми також робимо фото на великі релігійні свята. Тож чи це правда – ми запитали у настоятеля Свято-Успенського собору протоієрея Ігоря Цибенка.

Він пояснив, що кожного дня на потреби культової споруди потрібні кошти, адже від держави ніякої підтримки немає, та й послуги, які надаються у соборі, хоча й платні, але їх недостатньо. Тому для підтримки собору у приміщенні є благодійна скринька, де кожен може залишити якісь кошти, і не важливо, чи то 5 гривень, чи 100, чи й більше.

«Жодного разу кошти за відвідування та зроблені світлини не бралися, – запевняє нас отець Ігор. – Усі охочі, місцеві та гості, можуть відвідувати та фотографуватися на території собору безкоштовно. Та якщо людина, як у нашому випадку, – професійний фотограф, який працює і заробляє на цьому, то чому б не заплатити? Адже кошти надалі будуть використані на той самий благоустрій території. А фотографу, який привів молодят на фотосесію до собору і отримає кілька тисяч за послуги, я вважаю, що 100 гривень – це та сама благодійність».

Любов Шкрьоба

Фото використано як ілюстрація.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...