Гадяцький район – лідер по придбанню житла для дітей

child keys 600x400
Поділитися новиною

child keys 600x400З державного бюджету для Полтавщини виділили субвенцію понад 17 млн. грн. За ці кошти обласна влада планує придбати 2 будинки для облаштування ДБСТ (дитячих будинків сімейного типу) та 60 житлових об’єктів для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки.

Зараз на обліку у служби по справах дітей Полтавської області 2148 дітей. Усі вони не мають свого житла. Тому ті, кому вже виповнилося 16 років, своєчасно беруться на квартирний облік. Зараз на цьому обліку 684 дитини віком від 16 до 23 років.

— Кожен розуміє, що підростаюче покоління — це надважливо. Забезпеченню дітей-сиріт житлом приділяємо і приділятимемо максимум уваги. Тим більше, маємо необхідну підтримку від держави, — говорить заступник очільника Полтавського ОДА Роман Товстий.

Органи опіки одразу приймають рішення щодо закріплення житла за дітьми. Для того, щоб контролювати цей процес у 22 районах та трьох містах області, а також трьох сільських та селищних радах затвердили спеціальну програму. Вона входить до обласної програми молодіжної політики, підтримки сім’ї, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків на 2015 — 2019 роки. Минулого року з фонду соціального призначення 16 дітей отримали житло. А з початку цього року — троє.

Проблемним питанням для області є робота кількох районів, які протягом 5-ти років не надали житла жодній дитині з категорії дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Така ситуація склалася у Глобинському, Гребінківському, Диканському, Машівському, Решетилівському та Семенівському районах. 

За словами Романа Товстого, минулого року лідером у придбанні житла для дітей став Гадяцький район. Тепер у області щоквартально перевірятимуть зроблену роботу усіх районів. Це дозволить контролювати реалізацію програми. 

Також минулого року з державного бюджету на придбання житла виділили понад 9 млн грн. У порівнянні з 2018 роком ця сума вдвічі менша. У 7-ми районах, двох містах обласного значення та двох ОТГ придбали 21 квартиру та будинок соціального житла. Тепер там проживає 23 дитини. Також у Гадяцькому районі придбали будинок сімейного типу. Там виховують 8 дітей.

— Зараз якщо дитина отримує квартиру до 40 кв. м., то її знімають з обліку. Це нова норма. Тому сьогодні з представниками ОТГ та РДА детально її проговорили, — додає Роман Товстий. 

Також на засіданні Координаційної ради у справах дітей акцентували увагу на вчасному реагуванні місцевої влади. Дітей, яким виповнилося 16 років, одразу братимуть на квартирний та соціальний облік. Роман Товстий запевнив, що усі питання, які виникатимуть при наданні житла дітям, миттєво вирішуватимуться. 

Важливим пунктом обговорення Координаційної ради став аналіз працевлаштування дітей-сиріт. Це цьогорічні випускники професійно-технічних закладів. Сьогодні дуже важливо, щоб діти мали нормальну роботу. Або ж далі продовжували навчатися та здобувати вищу освіту.

Прес-служба Полтавської ОДА

LIVE OFFLINE
track image
Loading...