Гроші – головний фактор, який керує заробітчанами

Устима Чех копия
Поділитися новиною

Устима Чех копияПоїхати працювати в іншу країну для кожного охочого зовсім просто, сайти переповнені привабливими пропозиціями, та й через знайомих чуєш більше позитивних відгуків, ніж негативу. Найбільшою популярністю серед країн ЄС користуються Польща, Чехія, Німеччина та Фінляндія.

Доречно розповісти історію гадячанина Миколи Устими, який, майже не вагаючись, змінив роботу в поліції, на роботу майстра по виготовленню дверей на фабриці у Чехії.

«Зробити такий крок змусив мене, звісно ж, один із головних факторів у нашому житті – гроші, – розповідає Микола. – У пошуках більшого заробітку я мав пожертвувати сім’єю, адже, поїхавши за кордон працювати, не бачив своїх найдорожчих аж 90 днів. Роботу знайшов по відгуках знайомих, котрі працювали там уже певний час. Адже із не з чуток знаю, що робота за кордоном може бути різною та приховувати чимало небезпек, зокрема шахрайство. Тих, хто хоче нажитися на українцях, на жаль, досить багато. Знаю, що аферисти пропонують широкий спектр вакансій, відносно низькі ціни за свої послуги та запрошення від роботодавця, а тільки-но отримають на свій рахунок гроші – зникають. У моєму випадку все обійшлося добре, робота майстра мені припала до душі. Крім мене, на фабриці  по виготовленню дверей працює дуже багато українців. Тому спілкувалися один із одним на нашому рідному суржику. Робота влаштовувала, нормальний робочий графік, та й заробітна плата достойна. Умови проживання хороші, все зроблено для комфортного відпочинку після важкого трудового дня. Були й вихідні дні, які я проводив, прогулюючись вулицями міста Коричана. Він зовсім не схожий на наш Гадяч, та, гуляючи ним, все одно згадуєш і сумуєш за рідним містом і мрієш, щоб ми жили так само. Адже вражало все: ідеальні дороги, освітлення, обслуговування, культура поведінки.

Та як же проживати у Чеській Республіці та й не спробувати смаку найпопулярнішого традиційного бренду – чеське пиво. Дивує те, що майже на кожній вулиці працюють пивоварні, тому кожний знайде, яким пивом посмакувати. Зі мною місцеві поділилися таким висловом: скажи, яке ти пиво п’єш, і я скажу хто ти. Адже різновидність пива дуже багата, є і найстаріші сорти пива, елітні, оксамитові, також є жіночі та чоловічі смаки. І тільки перебуваючи тут, дійсно розумієш, що для чехів пиво – не перебільшення, це дійсно окраса та яскравий символ, це той напій, споживання якого сформовано у кожного в побутовій культурі та традиційно має національний характер. Також, скуштувавши чеську кухню, можу порівняти, що чимось схожа на нашу українську. М’ясо люблять у любому вигляді, а добавкою та родзинкою до страви завжди є відповідний соус. З метою економії я переносив чеську кухню на свій український лад, тобто готував сам.

Про побачене та прожите життя за кордоном тепер розповідаю рідним та друзям. Надалі планую поїхати туди ще. Тепер упевнено можу сказати: хто спробував такі заробітки, то поїдуть знов. У Чехії за 5-10 днів можна заробити стільки, скільки у нас за місць».

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...