На Полтавщині масово гинуть бджоли через обробку полів хімікатами

937279108
Поділитися новиною

937279108Пасічники переконані,  що бджоли загинули через те, що отруїлися хімікатами, якими обробляють поля.

Цьогорічні масштаби отруєння бджіл б’ють рекорди. Якщо торік фіксували 5-6 випадків, то в 2018 році лихо прокотилося всією Україною, повідомила Тетяна Сушко, виконавчий директор спілки пасічників України.

Як повідомляє Область Онлайн на своєму сайті, пасічники Полтавського району потерпають від землевласників, які обробляють культури хімікатами. Вони переконані, що бджоли загинули через те, що отруїлися хімікатами, якими обробляють поля.

У Петрівці, Тахтауловому і Сем’янівці Полтавського району вже масово загинули бджоли. Співпало — після того, як кукурудзу потравили. Та коли пасічники віддали мертвих бджіл на експертизу, то нічого не добилися. Бо якою саме отрутою травили — ніхто правди не каже.

Відповідно до законодавства, власників пасік мають сповіщати за три доби до хімічних обробок із зазначенням застосовуваних пестицидів, місця (у радіусі 7 кілометрів), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.

У Полтавському районі землевласники Інститут свинарства та агропромислового виробництва, Полтавська державна аграрна академія та ТОВ «Агрофірма «Петрівське» своєї вини не визнають: дотримувалися всіх вимог, мовляв, пасічники просто намагаються знайти крайніх у своїх помилках.

Поки полтавці намагаються знайти винного — бджоли продовжують масово гинути. А поліція та Держпродспоживслужба намагаються перевірити кожен задокументований факт.

Поки що зв’язок між загибеллю комах і використанням інсектицидів вдалося лабораторно підтвердити лише на полях Волині. Там дослідження довели: діючи речовини, виявлені в рослинах, які оброблялися, у баковій суміші і у бджолах – аналогічні, тож причина загибелі комах однозначна – обробка полів хімікатами.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...