Україна живе з Порошенком чотири роки

837699 1 w 590 lq
Поділитися новиною

837699 1 w 590 lqЧотири роки тому, 25 травня 2014-го, Петра Порошенка обрали п’ятим президентом України. 7 червня він склав присягу на вірність народу України.

Порошенко оцінив свої досягнення на посаді глави держави. Із них виділив три найбільші:

Посилення української армії

У 2014 році Порошенко обіцяв “істотне, в рази й порядки, збільшення витрат на відновлення, модернізацію та посилення Збройних сил та інших структур, від яких залежить захист від зовнішньої агресії”. Також по 1000 грн добових військовослужбовцям.

Українська армія дійсно за чотири роки зміцнила свої позиції у світі. ЗСУ зайняли 29 місце в рейтингу найсильніших армій світу Global Firepower серед 136 країн.

У 2014 році на потреби Міноборони було виділено 15,5 млрд грн. Цьогоріч на фінансування ЗСУ виділили 86,014 млрд грн. Загалом на сектор безпеки та оборони в бюджет заклали 5% ВВП – 165 млрд грн.

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС

У передвиборчій програмі Порошенко заявив, що планує якнайшвидше підписати економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС. Через місяць після виборів, 27 червня 2014 року у Брюсселі підписали економічну частину Угоди. Підписи поставили лідери усіх країн-членів ЄС.

Порошенко для підписання Угоди використав ручку, якою мав її підписати Віктор Янукович у Вільнюсі.

Протягом 2014-2017 років Угоду ратифікували Верховна рада, Європарламент, а також національні парламенти усіх країн ЄС. 1 вересня 2017 року документ набув повної міжнародно-правової чинності, включаючи створення поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Безвізовий режим з понад 100 країнами

“Щоб із 1 січня 2015 року українські громадяни мали можливість безвізово подорожувати Європою”, – сказав Порошенко на інавгурації.

Кілька разів ця дата змінювалася. Попри те, що це питання не належить до компетенції президента, він не відступав. За 2016 рік говорив про безвізовий режим 11 разів.

Отримати його вдалося через три роки. Із 11 червня 2017-го українці їздять до Європи без віз. Загалом Україна скасувала візовий режим із понад 100 країнами. За 11 місяців безвізовим режимом скористалися півмільйона українців.

Порошенко очолив державу з рівнем підтримки в 54,7%. Зараз за нього готові голосувати близько 10% громадян.

Однією з проблем, які найбільше турбують українців, чотири роки залишається війна. У травні 2014-го Порошенко обіцяв, що АТО триватиме години, а не тижні. У лютому 2018 року пояснив, що виконав би цю обіцянку, якби війська Російської Федерації не вторглися на Донбас.

“Антитерористична операція відіграла вкрай важливу роль на першому етапі відсічі агресії. Більше того, в форматі АТО було звільнено понад дві третини окупованого Донбасу. Можемо констатувати, що лише пряме вторгнення підрозділів російської армії стало на заваді повному і успішному завершенню АТО. Якби у нас не було регулярних підрозділів російської армії, які перетнули кордони, напали на демотивовану українську армію, сумнівів у ефективності завершення операції в мене немає”, – сказав він.

Крім того, громадян душить низький рівень заробітків. Населення виїжджає за кордон. Щомісяця Україну залишають близько 100 тис. осіб. Порошенко обіцяв, що долар не буде більше 10 грн. Натомість курс світової валюти подекуди навіть перескакував позначку в 30 грн.

У той час глава держави орендує цілий острів на Мальдівах. На відпочинок із сім’єю літали приватним літаком. За тиждень витратили щонайменше $500 тис. В Адміністрації президента відмовились назвати точну вартість відпочинку.

Порошенко – перший в історії України представник великого бізнесу, який виграв президентські вибори. Цього року він вибув з першої десятки найбагатших людей і посідає 11 місце зі статком в $542 млн.

Наступні вибори президента мають відбутися у березні 2019‑го, парламенту – у жовтні того ж року.

https://gazeta.ua/articles/politics/_ukrayina-zhive-z-poroshenkom-chotiri-roki/837699

LIVE OFFLINE
track image
Loading...