В Полтаві відкрили меморіальну дошку Симону Петлюрі

838449 9 w 1000
Поділитися новиною

838449 9 w 100022 травня в Полтаві відкрили Симону Петлюрі меморіальну дошку. Встановили на вулиці Симона Петлюри 7/22 на місці зруйнованого будинку, де мешкав лідер Української Революції.

“На цьому місці був будинок, де народився і мешкав Симон Петлюра. В ті часи це було передмістя Полтави. Кілька років тому під час каденції екс-мера Полтави зруйнували і конюшні Петлюри, хоча місцева інтелігенція вже замовила проект на музей. Маємо створити музей і поставити пам’ятник цьому великому полтавцю.

Він був президентом України після Грушевського, до кінця воював проти трьох тогочасних ворогів – більшовиків, поляків і білогвардійців. Створив урядові установи в еміграції і саме через його позицію і бажання визволити України був убитий агентом Кремля в Парижі. Після смерті більшовики продовжили брехати проти Симона Петлюри, щоб знищити українську націю”, – сказав Микола Кульчинський, голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта”.

Депутат міськради Юліан Матвійчук розповів, що в Полтаві вирішили відновити розбиту вандалами меморіальну дошку Симону Петлюрі на приміщенні Полтавської аграрної академії. Мають на це дати кошти із міської ради.

22 травня 1879 року народився Симон Васильович Петлюра, громадсько-політичний і державний діяч, журналіст; член Центральної та Малої Рад, голова УГВК, генеральний секретар військових справ, Головний Отаман Армії Української Народної Республіки, голова Директорії Української Народної Республіки.
25 травня 1926 року на паризькій вулиці Расін Петлюру застрелив найманець НКВС Самуїл Шварцбард. Суд, спрямовуваний із Кремля, виправдав вбивцю. Симона Петлюру поховали на кладовищі Монпарнас.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...