У лікарню – через укус мошки

komar 1000x717
Поділитися новиною

komar 1000x717Упродовж кількох тижнів гадячани відзначають активність комах. Причому кусаються вони не лише у лісі чи на городі, а й посеред міста.

«Прибирала у дворі. Помітила, що щось вкусило трохи вище ступні. Спочатку не звернула увагу. Коли зайшла у будинок, побачила дві червоні цятки на місці укусу. На ранок нога дуже свербіла, через кілька годин розпухла до таких розмірів, що ступня не вміщалася у кросівок. Проконсультувалась із лікарем, той порадив приймати протиалергійні препарати і мазати місце укусу спеціальною маззю. Припухлість зійшла за чотири дні», – розповіла нам гостя редакції гадячанка Тетяна.

Про подібні випадки ми чули не раз. Що казати, якщо серед працівників редакції троє постраждали від укусів мошки. Окрім того, нам відомі факти того, що кілька гадячан  після укусів мошки перебували на стаціонарному лікуванні в Гадяцькій ЦРЛ. Кажуть, що алергічна реакція на укус була настільки сильною, що прості антигістамінні препарати не допомагали.  До речі, від напливу мошки страждають і тварини, особливо велика рогата худоба, кози, коні і вівці.

Ентомологи (спеціалісти, які вивчають комах) пояснюють: комар проколює тіло, а мошка ніби відщипує шматочок шкіри. Тоді у ранку потрапляє отрута, яка є в слині мошки. На місці укусу розвивається припухлість червоного кольору, виникають сильні свербіж і печіння, може навіть підвищитися температура. Особливо уважними потрібно бути тим, у кого на укуси комах алергія. Адже набряк може не сходити кілька тижнів.

Фахівці кажуть, що за останні 5 років це наймасовіше нашестя. У минулому році під час виведення личинок трапилися заморозки – мошка загинула, а цього року в травні було до 29 градусів тепла, тому вона вивелась у такій кількості. Перетерпіти треба до кінця травня – пік активності триватиме ще 10-14 днів, а потім піде на спад.

Щоб убезпечити себе від укусів у місцях достатньої вологості, потрібно захищати себе одягом чи користуватися репелентами – спеціальними кремами та спреями для їх відлякування. Обирайте те, що більше підходить вам.

Оксана Кириченко

Мошку ефективно відлякують аптечні засоби, але можна обійтися й народними засобами:

Мошка боїться:

– запаху валеріани, гвоздики, лаванди, анісу: можна додати в крем для тіла кілька крапель ефірного масла і нанести на відкриті ділянки тіла й обличчя;

– ванілі: розчиніть кристалічний ванілін (не ванільний цукор!) у воді, налийте в баночку з пульверизатором, обробіть шкіру і одяг або завісьте дитячу коляску сіткою, просоченою ваніллю;

– оцту: змішайте олію, 9% оцет і шампунь у рівних пропорціях і змастіть шкіру;

– кокосового масла: воно утворює на шкірі невидиму захисну плівку.

Чим обробити місце укусу?

– в’єтнамським бальзамом «Золота зірка»;

– будь-яким засобом з анестезуючим і протизапальним ефектом (у складі може бути ментол, алое, ромашка, розмарин або календула);

– борним спиртом;

– розчином соди (чайна ложка на склянку води);

– соком лимона, петрушки, ріпчастої цибулі.

– горілкою.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...