Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті і примирення

poppy 3137600 960 720 650x410
Поділитися новиною

poppy 3137600 960 720 650x410Історія свята 8 травня і заходи на День пам’яті і примирення 2018 у Києві 8 травня у багатьох країнах світу відзначається День пам’яті і примирення на честь жертв Другої світової війни. В Україні свято було встановлено в 2015 році.

День пам’яті і примирення: історія свята

8 травня 1945 року стало днем ​​остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію. На згадку про цю історичну подію в багатьох країнах світу щорічно 8 травня відзначається День пам’яті і примирення. До 60-го ювілея Перемоги у Другій світовій війні в 2004 році Генеральною асамблеєю ООН була прийнята Резолюція про встановлення Днів пам’яті і примирення 8 і 9 травня на честь героїв, які віддали свої життя в боротьбі з нацистською Німеччиною в 1939-1945 рр. Всім країнам в складі організації було запропоновано в один або обидва з цих днів проводити меморіальні заходи і почитати жертв Другої світової війни. При цьому, Резолюцією визнається, що кожна держава може також встановлювати свої Дні Перемоги і визволення.

У більшості європейських країн пам’ятну дату закінчення Другої світової війни відзначають саме 8 травня. Свято має назву “День перемоги над нацизмом”, або ж “День закінчення Другої світової війни в Європі”. 8 травня 1945 року о 23:01 (за берлінським часом) Антигітлерівська коаліція ратифікувала “Акт про беззастережну капітуляцію” збройних сил нацистської Німеччини, і вже в цей день у багатьох містах Європи і Америки почалися масові святкування.
 
У Лондоні торжество відбулося на Трафальгарській площі. З балкона Букінгемського палацу англійців привітали король Георг IV прем’єр-міністр Уїнстон Черчілль, а принцеси Єлизавета (майбутня королева Єлизавета II) і Маргарет інкогніто святкували в натовпі людей. У США паради пройшли в Нью-Йорку на Times Square, в Майамі, Лос-Анджелесі, Чикаго. Масштабне святкування перемоги в боротьбі з фашизмом відбулося в Москві на Червоній площі 9 травня 1945 року, коли акт про капітуляцію Німеччини був доставлений Сталіну. У республіках Радянського Союзу свято День Перемоги було встановлене на 9 травня.

Пам’ятна дата 8 травня була закріплена Указом президента Петра Порошенка у 2015 році для “гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму”. 
Символом свята є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв військових і громадянських конфліктів, відображення кривавого сліду від пострілу. Квіти червоного маку спочатку були символом трагічних подій Першої світової війни, і оспівувалися у вірші “На полях Фландрії” канадця Джона Маккрея. У 2014 році червоний мак і слоган “Ніколи знову” стали використовуватися в Україні під час святкування Дня перемоги у Другій світовій війні.
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...