Солодощі – це маленьке свято

кондитер 1 копия
Поділитися новиною

кондитер 1 копия3 травня професійне свято відзначають українські кондитери. Історія кондитерського мистецтва своїм корінням йде в глибоку старовину і нерозривно пов’язана з активним використанням меду, а потім і цукру, який вперше навчилися отримувати із соку цукрової тростини. Щоб дізнатися особливості «солодкої» професії, ми поговорили із гадячанкою Оленою Мисюрою, для якої кондитерські солодощі – це свого роду хобі. Зі слів Олени, любов до солодощів прищепила її мама ще в дитинстві. Маленькою завжди допомагала й смакувала мамині тортики та печиво.

Олено, багато хто вважає, що кондитер – це дуже красиво і просто. А як насправді?

Скажу, що кондитерська справа – це не так легко, як здається на перший погляд. За всією цією красою стоїть монотонна праця. Дуже складно проводити день на ногах, часто не маючи часу відпочити. Та не хочу сказати, що це втомлює, просто коли ти настільки захоплений своєю справою, ти постійно знаходиш натхнення в якихось деталях і потім продумуєш нові ідеї, які в подальшому можуть стати в нагоді.

Як захопилися кондитерською справою?

Спочатку це було невеликим захопленням, яке волею долі перетворилося на любов. Солодощі – це маленьке свято. Готувати десерти – означає дарувати людям радість і робити їх трішки щасливішими. І я подумала: чому б не дарувати людям позитивні емоції, яких часом так не вистачає? А вже зараз розумію, що кондитер – моє покликання. Це той талант, який багато років спав у мені і кілька років тому прокинувся.

Скільки часу знадобилося, щоб «розбудити» талант?

Я успішно закінчила базові курси з кондитерського мистецтва. Перший майстер-клас пройшла у Полтаві, майстер Олена Чупріна навчила мене чудовим євро-десертам. Було дуже цікаво, дізналася багато нового. Далі була зустріч із Наталією Горностай із Миколаєва, навчалася скульптурній ліпці. Вся наша група була у захваті від занять, над «шедеврами» працювали до ранку. Знайомство із майстринею з Полтави Олею Скорик закінчилося прямо скажу любов’ю до тортиків, пряників, цукерок. Та останнє моє найбільше захоплення – це шоколад та вироби із нього. Дуже давно мріяла навчитися із ним працювати. І ось моя мрія здійснилася, я взяла участь у майстер-класі Світлани Кошкіної в Києві.

Що, на Вашу думку, головне в кондитерській справі?

Почуття смаку і стилю. Потрібно робити не тільки смачно, але й красиво. Працюючи над якимось смаколиком, важливо розуміти, що це мистецтво. Тут не вийде штампувати одне й те ж, як для кондитерських. Кожен раз потрібно підключати фантазію і навіть інтуїцію, адже в залежності від того, як ляжуть інгредієнти на тарілку, складеться візуальне враження про десерт і про мою роботу в цілому. Тут необхідно відчувати композицію і творити, виходячи з того, що є саме зараз.

кондитер 2Який десерт вважаєте своєю гордістю?

Складно виділити один, адже для кожного я створюю щось унікальне, чим і можу пишатися. Мені дуже подобаються мусові тортики та шоколадні цукерки. Готую їх частенько для свої рідних.

За що любите свою роботу?

Добре те, що я знайшла своє покликання. Це чудово, коли я можу приносити людям маленьке щастя, дарувати приємні емоції і яскраві враження, радість. Десерти – це завжди свято і навіть трохи магія.

Дякуємо за цікаву розмову та, користуючись нагодою, ми поспішаємо привітати всіх наших кондитерів із професійним святом.

Любов Шкрьоба

На фото Олена Мисюра із Світланою Кошкіною

LIVE OFFLINE
track image
Loading...