Правильна посилка: які речі не можна пересилати

пересилать
Поділитися новиною

пересилатьПоштові перевезення, як один із способів доставки посилок із одного населеного пункту до іншого, у нас користуються великою популярністю. Вони мають ряд переваг: невелика вартість, зручність відправки та отримання у найближчому пункті, мінімальний ризик. Такими послугами користуються і гадячани. У місті існує кілька різновидів поштових перевезень, тож кожен обирає службу пересилки на свій смак. Однак, як виявилось, мало хто знає, що доставка поштою по Україні і за її межі має чимало нюансів. Зокрема, багато гадячан взагалі не здогадувались, що чимало речей пересилати не просто не можна, а заборонено законодавством. 

Тому, щоб не потрапити у незручне становище, ми вирішили вам розповісти, які саме категорії речей пересилати заборонено.

У внутрішніх (по Україні) поштових відправленнях забороняється пересилати:

–  документи, що посвідчують особу, посвідчення члена екіпажу, свідоцтво на повернення, тимчасове посвідчення особи, водійське посвідчення, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, вид на проживання, міграційну карту, посвідчення біженця, проїзний документ біженця, військовий квиток, посвідчення особи військовослужбовця, свідоцтво про народження, оригінали трудових книжок, дозволів на носіння зброї;

–  підакцизні товари (спирт, алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, нафтопродукти);

–  готівкові гроші (крім нумізматичних монет), банківські картки, цінні папери, чеки, чекові книжки, облігації і тощо;

– коштовні метали, коштовне та напівкоштовне каміння, ювелірні вироби;

–  антикваріат, вироби віком старше 100 років, твори мистецтва оригінального походження;

– холодну зброю усіх видів, вогнепальну зброю усіх видів і боєприпаси до неї (крім несправних частин рушниць, які відправляються магазинами мисливських і рибальських знарядь, правлінням Товариства мисливців і рибалок на адресу заводів-виготовлювачів або майстерень із ремонту рушниць, а також цими заводами або майстернями на адресу відповідних магазинів і правління Товариства мисливців і рибалок);

– вибухові та легкозаймисті речовини;

– наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги;

– токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, мінеральні добрива;

– отруйні рослини;

– продукти, які швидко псуються (сирі м’ясо, риба, птиця, яйця, молоко, субпродукти, вироби з м’яса, риби, птиці, молока, яєць із терміном реалізації до 72 годин, продукти з терміном реалізації до 10 діб). Зверніть увагу, юридичні особи можуть здійснювати відправки продуктів харчування при наявності всіх необхідних документів та сертифікатів на продукти;

– печатки, автомобільні номерні знаки;

– живі тварини і рослини;

– хутро, шкури, опудала тварин, пір’я, слонову кістку і вироби з неї;

– лікарські засоби, біологічно активні добавки;

– вживані особисті речі (одяг, взуття) в брудному стані;

– бувші у використанні автомобільні, авіаційні і т.п. запчастини;

– диски, ноутбуки або флешки з кодом доступу. Спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації;

– браконьєрське приладдя;

– насіння і посівний матеріал;

– метали та металобрухт;

– необроблену деревину;

– предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання, визначені законодавством України;

– порнографічні матеріали, контрафактну і фальсифіковану продукцію та аморальні товари;

– людські останки, людські органи, людські тканини, прах;

– непромарковані контейнери, які містять рідину без чіткої вказівки її складу та призначення.

У міжнародних поштових відправленнях пересилати забороняється:

Відповідно до ст.141 Закону №2759 забороняються до пересилання у МПВ вкладення, які можуть становити загрозу життю та здоров’ю людей, призводити до знищення чи псування (пошкодження) інших поштових відправлень та поштового обладнання.

Окрім цього, у міжнародних посилках, бандеролях, мішках «M» забороняється пересилати:

– письмові повідомлення, що мають характер ділового і особистого листування,  документи та цінні папери, а також будь-яку кореспонденцію, яка не належить відправникам або адресатам (одержувачам), за винятком рахунків та описів вкладення.

Звертаємо увагу всіх споживачів послуг поштового зв’язку, що міжнародні поштові відправлення, які переміщуються через митний кордон України, підлягають митному контролю.

Відповідно до законодавства України та положень Актів Всесвітнього поштового союзу, виконання яких є обов’язковим для усіх країн – членів ВПС, оператори поштового зв’язку не несуть ніякої відповідальності за дії та рішення, прийняті митними службами при перевірці міжнародних поштових відправлень, що підлягають митному контролю.

Окрім цього, не забувайте  індивідуально узгоджувати відправку товарів, які мають особливі вимоги до пакування чи транспортування (вимагають спеціального температурного режиму, не підлягають рентген-огляду) та деяких небезпечних або горючих матеріалів за наявності паспорту безпеки.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...