Відкрийте двері контролеру

впускайте
Поділитися новиною

впускайтеБлизько місяця тому в Розбишівці рейдова група у складі працівників абонентської групи Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» проводила нічну перевірку. Біля одного з будинків прилад показав перевищення навантаження на лінії. Тому, дочекавшись 6-ої ранку (саме із цього часу, згідно законодавства, члени рейду можуть заходити у двори), працівники групи попросились у будинок. Найбільше увага групи була прикута до лічильника, який викликав сумніви щодо правильності роботи.  Тому вони виписали акт-порушення, в якому вказали: «Порушення п.48 ПКЕЕН шляхом вчинення інших дій споживача, які призвели до зміни показів лічильника обліку. Спожита таким чином електроенергія обраховувалась не в повному обсязі». 

Лічильник зняли і відправили на експертизу з метою повірки правильності роботи. А власника домоволодіння запросили на засідання комісії. Але приїхати на це засідання споживач не змогла, тому комісія розглядала акт про порушення Правил користування електроенергією і висновок експертизи без неї. Через кілька днів після засідання споживачу прийшов повний пакет документів разом із розрахунком обсягу та вартістю електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем правил користування, і квитанцію, в якій, згідно попереднього розрахунку, вказано сплатити 1977,42 грн.

«Оштрафований» споживач була не згодна із таким висновком, тому прийшла до редакції. Стверджувала, що нічого протизаконного не робила, а підозр, що лічильник  працює неправильно, у неї не виникало. У будинку підтоплювала обігрівачем, але ж усе обліковувалось лічильником. Єдине, на що нарікала жінка, це те, що у 2015-му їй замінили лічильник на інший, сумнівної, на її думку, якості.

Ми переглянули усі документи і звернулись до начальника Гадяцької філії ПАТ «Полтаваобленерго» за поясненнями. Із почутого стало зрозуміло, що саме біля цього будинку рейдова група зупинилась не випадково. Як виявилось, напередодні контролера, який обслуговував це село, покарали за те, що він записував показники, навіть не заходячи у помешкання. Сумнівів щодо правдивості показників додало ще й перевищення на лінії, яке показав прилад під час нічного рейду. Тому працівники групи склали акт про порушення. Експертиза ж підтвердила, що лічильник певний час не дообліковував електроенергію.

Згідно чинного законодавства, за роботу лічильника несе відповідальність його власник, у нашому випадку Гадяцька філія ПАТ «Полтаваобленерго». Тобто якби контролер помітив несправність лічильника, то склав би акт і відправив його на експертизу. Відповідно і кошти за її проведення сплатив би власник. Але відповідальність за це поклали саме на споживача, який вчасно не повідомив про некоректну роботу лічильника. Звісно, споживач міг взагалі не здогадуватись про те, що лічильник працює не так, як слід. Проте він повинен був забезпечити безперешкодний доступ до лічильника контролеру, який щонайменше раз на місяць приходив на звірку показників. У нашому ж випадку контролер не мав прямого доступу до лічильника із 18 вересня 2017 року. Саме від цієї дати і провели перерахунок і виставили суму, за недообліковану електроенергію.

Тому єдине, що ми можемо порадити споживачам, – впускайте контролерів. Нехай самостійно переписують покази лічильника, а заодно і слідкують за його станом. Тоді й відповідальність за несправний лічильник ляже на них, а вам буде спокійніше. Звісно, якщо вам нічого приховувати.

«БМ»

Фото використане як ілюстрація

LIVE OFFLINE
track image
Loading...