Екологічне лихо у Великих Будищах – рятуйте ставки!

ставок Будища
Поділитися новиною

ставок БудищаІз приходом весни спливло багато не хорошого, спливла і дохла риба у громадському Великобудищанському ставку. Редакція вже писала про цю проблему, та коли вже людям урвався терпець розголошення цього екологічного лиха набрало обертів.

Нагадаємо, що у грудні минулого року у Великих Будищах сталося екологічне лихо: із бурової, що стоїть на території села, із газоконденсатних свердловин Тимофіївського родовища скидалася солона вода з мазутом прямо у водоймище. Найбільше постраждав громадський ставок, розведенням риби в якому займається місцевий любительський клуб рибалок. Члени клубу повідомляли, що, нібито, риба практично не постраждала. Після того, як сталася аварія, провели усі необхідні обстеження об’єкта і, нібито, ліквідували наслідки. Сільський голова Т. Іщенко розповіла, щодо неї звертались із приводу його розчищення та поки крига повністю не зійде, цього зробити було неможливо. До того ж  і голова місцевого об’єднання любителів рибалок підтвердив, що вони контролюють ситуацію і чи потрібно чистити ставок – вирішать навесні.

І ось прийшла весна, розтанув лід, і на ставку стало видно, що вода там мутна та залита мазутом. Жовті плями плавають на поверхні разом із дохлою рибою. Сморід стало добре чути навіть поблизу ставка. І почали рибалки та жителі села били на сполох.

На останній сесії районної ради депутати підняли це питання на загальне обговорення – у «різному» депутат районної ради В. Дудко звернувся до районних керівників із проханням допомогти вирішити проблему забруднення нафтопродуктами поверхневих вод у селі Великі Будища. Головою РДА було дане доручення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій негайно виїхати на місце події для встановлення фактів забруднення та оцінки впливу на довкілля.

Того ж дня виїхала комісія із перевіркою. Взяли воду та рибу із ставка на аналіз. Також запланували провести нараду, щоб підбити підсумки та спланувати подальші дії. 12 квітня у приміщенні адміністрації вона й відбулася, на нараді були присутні: члени комісії, начальник ГПУ «Полтавагазвидобування» Зиновій Шморгун, інженер-еколог Гадяцького цеху, сільський голова та представники клубу рибалок.

Висновок комісії був такий – рекомендували проводити відбір та лабораторні дослідження води ставків 1,2,3 на відповідність до державних санітарно – епідеміологічних вимог для контролю відновлення хімічного складу води кожного місяця, також додатково голові Великобудищанської сільської ради доручили підготувати звернення до обласної санітарної лабораторії, для проведення додаткових досліджень. Підрозділу ГПУ «Полтавагазвидобування» проводити постійний моніторинг та надати допомогу громаді села для усунення наслідків забруднення ставка та відновлення популяції риби до 27.04. 2018 року. 

«Зовнішні враження від побаченого були одні, а за лабораторними результатами висновок трішки інший – перевищення допустимої норми у воді є. Тому треба швидко зреагувати, щоб не допустити катастрофу по іншим ставкам села», – сказав заступник голови РДА С. Бондаренко.

Представник клубу рибалок Григорій Лукаш, розповів, що вже п’ять років члени клубу користувалися ставком, розчищали його, зариблювали, взимку пробивали ополонки. І наголосив присутнім, що риба постраждала не від зимової задухи, а саме від попадання  відходів нафти.

Начальник ГПУ «Полтавагазвидобування» Зиновій Шморгун запевнив, що підприємство прийме всі зауваження і побажання до уваги та зробить все можливе для швидшого усунення наслідків забруднення. Пообіцяв допомогу й в очищенні ставків та їх зарибленні. Надалі буде проводитися постійний контроль та обстеження водойм, щоб такої ситуації більше не трапилося.

Ми також триматимемо це питання під контролем і обов’язково навідаємось у Великі Будища, щоб перевірити як виконуються обіцянки. А якщо ширше подивитися на проблему забруднення навколишнього середовища підприємствами нафтогазовидобувного комплексу у нашому районі, то картина постає досить не втішна. Дохла риба, як кажуть, «то квіточки».

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...