За місця загального користування доведеться платити, чи як?

теплоенерго
Поділитися новиною

теплоенергоУ квартирі за централізованого опалення температура при морозах могла опускатися до +13 і нижче. Коли ми звернулися в «Теплоенерго» нам відповіли, що теплоносій йде з нормальною температурою, і наші проблеми їх не бентежать, хочете тепла – утепляйтесь. Ми замінили вікно у спальні на енергозберігаюче, застелили та утеплили балкон, із середини обклеїли стіни полістерольними плитами, але бажаного результату це не дало: сирість, мокрі кутки, грибок на стінах, по стелі. 24 регістри чавунної батареї в двокімнатній квартирі не могли забезпечити теплом, навіть при невеликих морозах більше +16о С не підіймалося. При зверненні в «Теплоенерго», коли було сказано А. Яценюком:  менше 18о С – не платити у повному обсязі, нам відповіли, що платити треба у повному обсязі.

Ми звернулися у міську раду. Рішенням ради була зібрана комісія, висновком якої було надано дозвіл на встановлення індивідуального опалення, за що ми їм дуже вдячні, хоча це коштувало чималих грошей та зусиль. Тепер +20о С стало нормою при витратах газу більше 200 м куб. у мороз, дорого зате комфортно. Так і «Гадячтеплоенерго» швидко придумав нарахування за місця загального користування. Як нараховуються кошти – не зрозуміло, вписана і площа квартири, і кількість мешканців, і показник лічильника тепла, а суми такі, що мені здається, що платити тільки мені. Так, на першому поверсі в під’їзді встановлено дві секції стального радіатора, в підвалі моєї власності немає, але й за нього я згоден платити, тільки не ті кошти, що мені пропонують – 260 грн за січень, 241 грн лютий, і за два роки набіг борг 2379,56 грн. При таких рахунках тільки з місць загального користування з нашого будинку комусь хочеться 257400 грн за опалювальний сезон.

Горище обігріваємо ми – 5-й поверх, а платити треба в «Теплоенерго», їм легше надіслати і з потолка вписати суму. Утеплювати свої підвали, свої труби, комунікації вони аж ніяк не будуть. А я не одну сотню кг керамзиту заніс на горище, положив утеплювач. Та плити перекриття на 5 поверсі, наче холодильник, витягують тепло і несуть прохолоду. Жоден з представників «Теплоенерго» не звернувся ні до мене, ні до людей із схожою проблемою, але справно надсилають повідомлення. І це є проблемою не однієї сотні гадячан, так і залишиться проблемою кожного, хто встановив індивідуальне опалення у багатоквартирному будинку. І колись доведеться платити, платити свої зароблені тому, у кого є труба і влада, обдирають людей до нитки.

Станіслав Григорович Костенко, м. Гадяч

Такі листи до редакції приходять чи не кожного місяця, тому ми звернулися за коментарем до начальника «Гадячтеплоенерго» О. Гавриленка. Він пояснив, що потрібно надіслати офіційний запит із питаннями, які нас цікавлять. Відповідь одержали у понеділок.  Ось роз’яснення.

Згідно яких норм і законів проводиться нарахування плати за опалення місць загального користування?

Нарахування плати за опалення місць загального користування здійснюється відповідно до положень пункту 28 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою КМУ від 21.07.2005 №630, якими передбачено, що споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Порядок визначення витрат теплової енергії на опалення місць загального користування у багатоквартирних житлових будинках (далі – МЗК) для встановлення розміру плати за неї споживачами, встановлено Методикою, затвердженою наказом Мінбуду України від 31.10.2006 №359, зареєстрованим у Мін’юсті 27.11.2006 за №1237/13111.

Приклади розрахунку плати за послугу з централізованого опалення місць загального користування багатоквартирних  будинків наведено у Рекомендаціях щодо застосування  Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення, затверджених наказом Мінжитлокомунгоспу України від 22.02.2008 року №47.

Статтею 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності 02.08.2017 року, передбачено, що обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється відповідно до правил, установлених цією статтею, також на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання.

Як розраховується плата за опалення місць загального користування?

Нарахування плати за опалення МЗК проводиться згідно Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, що затверджена наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 31 жовтня 2006 року за №359 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 27.11.2006 року, за №1237/13111.

Згідно п.2.1.4. «Методики» наведено формулу загальної кількості теплової енергії на опалення місць загального користування

Qмзк = ∑QК мзк + Qвтр.

Де ∑QК мзк – кількість теплової енергії на опалення окремого к-того приміщення місця загального користування, Гкал;

Qвтр. – втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку, прокладеними в підвалі або на горищі (розраховується за СниП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондиционирование» приложение 12, 1991).

Розмір суми до сплати розраховується пропорційно відношенню площі кожної окремої квартири до площі будинку.

Нарахування плати за опалення МЗК проводяться тільки протягом опалювального періоду.

Чи є заборгованість  за опалення місць загального користування у багатоквартирних будинках міста Гадяч? Якщо є, то яка сума конкретно?

Відповідно до діючого законодавства України, а саме: Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Правил надання населенню послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води  і водовідведення та типового договору про надання населенню послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 р. №630; Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 22.11.2005 року №4 (із змінами та доповненнями),  мешканці, які встановили у своїх квартирах індивідуальні системи опалення, залишаються споживачами послуги з централізованого опалення у частині витрати теплової енергії на опалення місць загального користування, тому КПТГ «Гадячтеплоенерго» не веде окремого обліку оплати за опалення місць загального користування.

Чи є законні механізми стягнення заборгованості? Як КПТГ «Гадячтеплоенерго»  збирається стягувати цю заборгованість?

Так. Якщо власник (наймач) квартири не сплачує рахунки за послуги з централізованого опалення (в тому числі опалення місць загального користування), виконавець послуги має право звернутися до суду для стягнення грошових коштів із боржника.

На сьогоднішній день підприємством проводиться робота по підготовці матеріалів для звернення до суду про стягнення заборгованості із споживачів, які мають заборгованість за послуги централізованого теплопостачання, в тому числі  в частині оплати за  опалення МЗК.

Любов Шкрьоба

1 коментар до “За місця загального користування доведеться платити, чи як?

  1. Замість того, щоб проводити роботи по утепленню труб та підвалів, зменшувати тепловтрати, знову грабують людей. Ну звісно, це ж набагато простіше.

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...