«Браконьєрські сітки вкинули у наш човен і сказали, що то наше»

вепричани
Поділитися новиною

вепричаниУ січні цього року ми розповідали про те, що працівники регіонального ландшафтного парку «Гадяцький» під час одного з рейдів уловили браконьєрів. Нагадаємо, 2 січня у Веприку працівники ландшафтного парку виявили людей, які виловлювали рибу браконьєрськими сітками. Зі слів директора РЛП «Гадяцький», браконьєри вели себе агресивно, і вони були змушені викликати правоохоронців.  Факт виклику поліції підтверджували і правоохоронці: зі слів начальника Гадяцького ВП, по справі були складені відповідні адміністративні матеріали і направлені до суду. 

Відтоді минуло кілька місяців. І, як виявилось нещодавно, усе відбувалося трошки не так, як нам розповідали. До редакції прийшов Віктор Баб᾿як, один із тих «браконьєрів». Він повідомив, що суд повністю виправдав його, а також розповів власну версію того, що сталося:

«2 січня я рибалив зі своїм батьком на гумовому човні спінінгом у затоці Сурмач на Пслі, що у районі Веприка. Тільки ми спустились на воду, як приїхали працівники РЛП. Почали кричати, що ми попалися, наказували нікуди не плисти, погрожували зброєю. Знімали з берега нас на відеокамеру. 

Ми із батьком тікати й не збиралися, але й вилізти із води не могли – у тому місці крутий берег. Повернулися назад, усе витягли із води, вилізли із човна і стоїмо. У той час вони зняли свого човна із машини, наділи двигун і кудись попливли. Привезли  чужі браконьєрські сітки, вкинули у наш човен і сказали, що то наше…»

Віктор із батьком були шоковані діями працівників ландшафтного парку. Звісно, що Віктор не втримався і почав викидати чужі сітки із власного човна. За що, з його слів, отримав стусана, каже, що працівники РЛП штовхнули його до річки і наказали дістати  сітки і покласти назад до човна:

«Я у воду не впав, але ноги намочив добре. Батько почав був заступатись за мене, але йому 65, та ще й гіпертонік. Як він почув, що нам погрожують судом і змушують зізнатись, що сітки наші, йому одразу стало погано. Я наполіг на тому, щоб викликали поліцію. А вони (працівники парку – авт.) стояли на своєму – провокували, погрожували палицею, кричали, що наш злочин зафіксовано на відео».

Коли Віктор зрозумів, що не зможе самостійно втримати натиск працівників РЛП, то зателефонував до поліції. Поки чекав правоохоронців, вирішив погукати свідків. На підмогу приїхали друзі. Це не надто сподобалось працівникам РЛП, вони палицями відганяли свідків, щоб ті не підходили близько.  

Як тільки приїхали правоохоронці, Віктор попросив їх засвідчити факт  вживання алкоголю працівниками РЛП. Те, що вони випивши, він запідозрив ще на початку зустрічі, бо почув чіткий алкогольний запах. Проте правоохоронці цього робити не стали. Але нібито примусили працівників РЛП скласти протокол затримання і вилучення човна, бо останні чомусь хотіли це зробити вже у своєму офісі. Тут незрозумілі дії продовжились:  протокол затримання склали на батька Віктора, Олександра Федоровича, а от човен, за протоколом, вилучили чомусь у самого Віктора, хоча він стверджує, що човен належить батькові…

«Через кілька днів батькові передали записку із сільради. На листку написано: «Просимо Вас прибути 11 січня о 8-й годині до адміністрації РЛП «Гадяцький». Явка обов’язкова». Ні підпису, ні штампу на папірці не було.

Ми зателефонували туди, відповів директор. Каже: «Візьмете документи і приходьте. Будемо розбиратися. А як не приїдете, то до вас поліція приїде…»

Згодом прийшла повістка до суду,  виписана чомусь на Віктора Баб᾿яка. Діватись нікуди, довелось шукати адвоката. Судових засідань, зі слів, Віктора, було декілька. Дійсно, у реєстрі судових засідань ми знайшли таку інформацію: справа про порушення правил використання об’єктів тваринного світу; особа, яка притягається до адміністративної відповідальності: В.О. Баб᾿як, інша особа: В.Г. Фролов, М.В. Луцай, М.І. Дулич, інша особа: В.В. Василенко, В.П. Вовк.

Як розповідає Віктор Баб᾿як, представники РЛП виступали як стороною, так і свідками по цій справі. У ході засідання вони нібито давали неправдиві свідчення, що також підтвердили і працівники поліції, які сказали, що відеофіксації не вели, хоча на місці «злочину» були із камерою і казали правоохоронцям про те, що факт злочину знімали на відео. Та й стосовно того, хто ж викликав поліцію, були розбіжності. Працівники РЛП стверджували, що це зробили вони, а допитаний у судовому засіданні свідок Вовк В.П., працівник поліції, показав, що 02.01.2018, близько 18 год. прибув до затоки р. Псьол – Сурмач на виклик Баб’яка В.О. про те, що працівники РЛП «Гадяцький» незаконно відбирають човен.

Минулого тижня відбулося останнє засідання по цій справі. Суд повністю виправдав Віктора Баб᾿яка. Згідно постанови Гадяцького районного суду, яку нам надав Віктор Баб᾿як: «Суд приходить до висновку, що матеріали даної справи не містять належних та допустимих доказів на підтвердження того, що Баб’як В.О. 02.01.2018 о 15 год. 57 хв. у затоці р. Псьол – Сурмач на території Веприцької сільської ради грубо порушив правила рибальства, проводячи заборонений вилов риби з гумового човна сіткою (2 шт.) разом із Баб’яком О.Ф.

Це, в свою чергу, свідчить про те, що відомості, викладені в протоколі про адміністративне правопорушення №00019 від 02.01.2018, суперечать фактичним обставинам справи, а тому даний протокол про адміністративне правопорушення відносно Баб’яка В.О. складений директором РЛП «Гадяцький» Фроловим В.Г. без врахування та належної перевірки всіх обставин справи щодо наявності чи відсутності в його діях ознак правопорушення, передбаченого ч.4 ст.85 КУпАП, а факт застосування заборонених знарядь лову є припущенням, на підставі яких особа не може бути притягнута до відповідальності.

Протокол про адміністративне правопорушення, що складений з порушенням вимог законодавства, не може бути поставлений в основу розгляду справи про адміністративне правопорушення та не є достатнім доказом вини.

Інших обставин в протоколі та матеріалах справи не відображено, у зв’язку з чим відсутні

підстави для висновку про наявність у діях особи адміністративного правопорушення, передбаченого ч.4 ст.85 КУпАП.

Згідно ст.62 Конституції України, вина особи, яка притягується до відповідальності, має бути доведена належним чином, а не ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведення вини особи тлумачаться на її користь».

Але залишилася ще одна проблема – потрібно повернути вилучений човен. Саме це найбільше і тривожить Віктора, бо коли працівники РЛП вилучали його на місці події, чітко дали зрозуміти, що зберігати човен будуть не надто дбайливо. У гаражі щури і миші, тож статися може що завгодно… Проте, згідно постанови суду, в якій чітко сказано: «Вилучений надувний човен – повернути Баб’яку Віктору Олександровичу, дві сітки – знищити», проблем виникнути не повинно. У інакшому разі можна сміливо позиватись до суду.

От така історія. І повірте, це не поодинокий випадок, пов’язаний із «діяльністю» працівників РЛП «Гадяцький». До редакції неодноразово зверталися зі скаргами, але в більшості випадків люди боялися виносити свою проблему на загал. Проте стверджували, що подібних ситуацій чимало. Людей, яких спіймали за порушення правил вилову риби, б’ють, зривають замки на багажниках авто, щоб обшукати.  Складається враження, що працівники РЛП вважають себе всемогутніми і безкарними. Це така собі система, в якій справжнє розкриття злочину стоїть на задньому плані. Бо дуже рідко РЛП хвалиться затриманням браконьєрів, частіше – просто палять знайдені безгосподарні сітки. 

Сподіваємось, районне керівництво розбереться в ситуації, що склалася, і дасть належну оцінку діям свої підлеглих.

 «Базар Медіа в Україні»

Фото зі сторінки РЛП у Фейсбуці.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...