Ями на дорогах: як судитися, щоб компенсувати ремонт машини

дорога1
Поділитися новиною

дорога1Якщо машина зламалася через ями на дорогах, водій має право відшкодувати збитки через суд.

Через зношеність українських доріг у кожного третього автомобіліста хоч раз, та траплялася велика «поломка». Кожен другий заявляв про дрібні пошкодження авто через ями на автошляхах, йдеться в результатах опитування AUTO.ria.ua.

Збиток через ями може сягати десятків тисяч гривень. Але тільки одиниці власників авто звертаються до суду за компенсацією збитків. Ми вирішили розібратися, як відшкодувати втрати, якщо машина зламалася через «діряві» дороги.

Якої шкоди ями завдають автомобілям

Гадячанину Андрію за останній рік довелося ремонтувати своє «Renault» тричі. «Місяць тому не побачив яму і в’їхав. Спочатку помітив тільки пошкодження на лівому задньому диску і здоровенну «грижу» на шині. Трохи пізніше виявив такі ж пошкодження на передньому колесі. Відразу стало прикро.  якби ж то з власної вини потрапив. Їхав зі швидкістю 50-60 км/год. Довелося заплатити десять тисяч за ремонт», – скаржиться автомобіліст.

У 2017 році кожен третій водій заявляв про серйозні поломки автомобіля, пов’язані з поганим станом доріг, і 47% сказали про незначні пошкодження, йдеться в згаданому опитуванні.

Власник одного із місцевих автосервісів розповідає: через ями часто ламаються амортизатори, гнуться гальмівні диски і пошкоджуються шини. Ремонт однієї поломки може обійтися автовласникові від 1,5 тис. до 10 тис. грн.

«Через ями цілком може відвалитися колесо, машина перевернутися. Найбанальніше, що ламається, – це амортизатори. Вартість пари в середньому 5 тис. гривень, плюс робота 800. Через ями можна «влетіти» на суму десь близько семи тисяч гривень. Часто доводиться міняти гуму, це в середньому 2,5 тис. гривень за одне колесо, плюс шиномонтаж. У підсумку 3-4 тисячі коштуватиме. Якщо проблема в стабілізаторах – то це ще півтори тисячі. Все залежить від того, який ступінь пошкодження автомобіля», – коментує автомеханік.

Однак несправність автомобіля через ями українці рідко оформляють як ДТП і не звертаються до суду. 

При цьому дороги в країні вже зношені на 95%, а площа ям сягає 12-18 млн кв. м. Якщо ями зібрати в одну, то за площею вона б порівнялася з містом Жмеринка на Вінниччині.

Як отримати відшкодування за поломку машини

Закон України «Про автомобільні дороги» гарантує право водіїв на безпечне і зручне пересування. Він також дає право вимагати відшкодування збитків за поломку машини через незадовільний стан доріг або неприбраний сніг. Якщо автомобіль зламався в місті, то вимагати відшкодування слід у місцевої автодорожньої служби, на обласній дорозі – в облавтодорі, національного або міжнародного значення – в «Укравтодорі». 

Гадячанин Андрій не став звертатися до суду за відшкодуванням збитків, оскільки не вірить в рішення на його користь. Однак адвокати стверджують, що відшкодувати збиток можливо:«Якщо ви втрапили у яму і пошкодили автомобіль, потрібно зупинити ТЗ і сфотографувати або зняти на відео яму і пошкодження. Потім викликати поліцію і представників автодорожньої служби. Після приїзду вони складають акт. Потім звернутися до суду з актом поліції, що підтверджує, що поломка сталася через стан дороги, чеком по ремонту та фотографіями», – відзначає юрист.

Щоб виграти суд у дорожників, потрібно:

– знайти свідків, записати їх ПІБ, номера телефонів (за очевидців зійдуть і пасажири);

– викликати поліцію;

– до приїзду інспекторів виставити знак аварійної зупинки і нічого не чіпати, машину з місця не зрушувати;

– сфотографувати і зняти на відео яму, ділянку дороги, пошкоджений автомобіль;

– простежити, щоб поліцейські при складанні схеми ДТП вказали розмір вибоїни на дорозі;

– попросити поліцейських викликати представників дорожньої служби, яка відповідає за дану ділянку дороги. Дорожники повинні скласти акт обстеження ділянки вулично-дорожньої мережі. Якщо з «автодору» на виклик ніхто не приїхав, це вказується в акті поліцейських;

– скласти оцінку ремонту автомобіля в автосервісі або зберегти чек.

Проте варто пам’ятати, що автодорожня служба не відшкодує збитки, якщо на дорозі був встановлений знак, що попереджає про «нерівну дорогу». Поліція може оформити ДТП з вини водія, тому потрібно стежити за тим, що фіксують правоохоронці.

«Базар Медіа в Україні»

На фото:

дорога 2 НАЛОЖИТЬ НА 1Олександр Борис пише у Фейсбуці:

«УРА! Я знайшов в Гадячі ще один вхід до підземелля! Дякую Гадяцькій міській раді (кожному з депутатів особисто). Знаходиться він на перехресті вул. Гагаріна та «НОВОЇ ОБ’ЇЗНОЇ»  дороги. Прямо на перехресті. А вихлопна для машини – зайвий елемент, і без неї якось веселіше! Тож ВЕЛИКА ПОДЯКА «МІЦНИМ ГОСПОДАРНИКАМ», які «керують» нашим містом та районом.

Шкода, що ніхто з них не їздить власним транспортом по міських та районних дорогах. І тепер зрозуміло, чому ніхто не хоче їхати до нас. Де ті гроші з кожного літра палива? Де якісний ремонт?  Хто контролює виконання робіт?

Пи.Си. До найглибшої точки я не добрався, але й так третина вихлопної ховається у воду…»

В Україні лише 3% зразкових доріг

Доріг без ремонту – 97%.

Необхідно грошей – 100 млрд євро.

Виділять грошей – 3 млрд грн..

Для реконструкції доріг в Україні потрібно 100 років.

У 2017 році на дороги України виділено 14 мільярдів гривень, з яких половина була спрямована на обслуговування боргів «Укравтодору», ще частина – на експлуатацію автодоріг. Якщо уряд виділить ще, як обіцяли Президент і Прем’єр-міністр, додатково 15 млрд грн, тоді сумарно на ремонт буде 18 млрд грн. Цього вистачить на поточний і капітальний ремонт 2 тис. км доріг із загальної мережі в 170 тисяч, тобто це трохи більше 1% автодорожньої мережі.

Якщо такими темпами фінансувати дороги, то для того, щоб повністю провести реконструкцію і капітальний ремонт, необхідно 100 років, а термін експлуатації дороги становить 10-15 років. При такому фінансуванні неможливо навіть говорити про збереження дорожньої мережі в тому стані, в якому вона перебуває зараз.

Чому ремонт доріг тримається кілька років

Капітальних ремонтів доріг в Україні не проводили вже 5 років, як і реконструкцій за рахунок держбюджету, проводилися тільки середньопоточні ремонти. Але й тут були свої інциденти, і тут вже питання, в чому була причина порушення: або підрядник не дотримувався технології або використовував неякісні матеріали.

Чи є в Україні дороги, як в Європі

Це окремі ділянки дороги Київ – Полтава, і роботи на цьому напрямку тривають. Також проект «Підходи до Києва», в рамках якого була проведена реконструкція дороги М08 від Києва до Житомира і проводяться роботи зараз із реконструкції дороги М01 від Києва до Обухова і від Києва до Білої Церкви на дорозі М05.

Два факти з Європи, яким можна позаздрити

У Польщі щорічно на автомобільні дороги тільки державного значення виділяється в 10 разів більше, ніж у нас на всю дорожню мережу країни. У Польщі річний обсяг фінансування становить близько 5 млрд євро.

У Європі або США ремонтують дороги не тоді, коли там уже вибоїни з’являються, а коли приходить термін необхідного ремонту. Дорогу з хорошим покриттям прибирають і роблять нову дорогу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...