Разом із буденними клопотами батькам додався ще один – обов’язковий медичний огляд дитини

медогляд 1
Поділитися новиною

медогляд 1Треба вистояти у чергах до лікарів, аби дитина його пройшла. Адже згідно постанови Кабміну довідка про стан здоров’я має бути у кожного школяра.

Тож майже кожного четверга у лікарів дитячої консультації стає “спекотно”, бо саме по четвергам «зганяють» дітей із шкіл та дитячих садочків для проходження медогляду.

Так, в один із четвергів проходили комісію учні міської школи №4, 2007 року народження,  загалом більше вісімдесяти чоловік. Із дитячих садочків також було немало, ще  проходили огляд старшокласники з інших шкіл…

Тиснява у коридорах та величезні черги, нервували і діти, і батьки, яким довелося відпрошуватися з роботи, щоб відвести дитину в поліклініку. Діти надокучали запитаннями: “Мамо, коли ж ми підемо до лікаря? Чи ще довго нам тут стояти?” Батьки знервовано дивилися на годинники, нарікали на роботу медустанови.

Хто це запровадив і для чого такі нововведення, ми стали розбиратися.

Як з’ясувалося, Міністерство охорони здоров’я України разом із Міністерством освіти та науки України після випадків смерті дітей на уроках фізкультури у 2009 році видали наказ від 20.07.2009 р. «Про забезпечення медично-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів у загальноосвітніх та навчальних закладах». У документі передбачено, як має проводитися медично-педагогічний контроль за фізичним вихованням учнів, та затверджена інструкція для розподілу учнів на групи для занять із фізичної культури. Опісля вийшла постанова Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. №1318 “Про затвердження порядку здійснення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів”, де обумовлено порядок медичного обслуговування. В пункті 4 цієї постанови сказано, що обов’язкові медичні огляди дітей проводяться щорічно медичними працівниками, обов’язково в присутності батьків або осіб, які їх замінюють (опікунів), в лікувально-профілактичних закладах.

Можливо, як для медичних працівників оглядати дітей в поліклініці значно краще, ніж у школі. По-перше, діти приходять сюди із батьками, відтак дитя не хвилюється і сприймає прийом у лікаря, як належне, що важливо у майбутньому. Лікар може відразу з’ясувати у батьків, коли і чим дитина хворіла, які їй призначали медикаменти під час лікування. А за потреби можна одразу ж піти до спеціаліста. По-друге, є такі процедури, на яких обов’язкова присутність матері під час огляду, щоб дитина уникла стресу.

У зв’язку із введенням нового порядку проходження медичних оглядів учнів, медогляд дозволяється пройти протягом року. Але бажано це зробити на канікулах, щоб не переривати навчально-виховний процес.

На жаль, для багатьох батьків проходження медогляду дитини у приміщенні закладу аж ніяк не краще. Чому?  Бо у поліклініці не всі спеціалісти на місці, тому треба йти ще й до центральної лікарні. Лабораторія працює, але як лаборант може зробити результати аналізу крові, якщо обслуговує майже сто осіб за день. Графік  прийому лікарів також незручний. Приходиш із голодною дитиною, бо треба здати кров, на 8.00, потім треба чекати до десятої. Коли приходять лікарі, починається просто біганина із одного кабінету до іншого, батьки займають чергу біля всіх кабінетів одночасно, потім із купою дітей заходять на медичний огляд, деякі із лікарів навіть не питають, на що скаржиться дитина, похапцем підписують довідку і відпускають, аби швидше закінчився хаос.

То про який медогляд йдеться мова? Це не медичний огляд, а згусток витрачених нервів як батьків, так і дітей. Чому ж не можна підійти до цього питання більш відповідально, адже це стосується здоров`я наших дітей, а інколи навіть життя. Що це за огляд, коли невропатолог навіть не запитав про нервово-психологічний стан дитини, а окуліст указки в руки не взяв, хоча згідно статистичних даних, із кожним роком у дітей погіршується зір.

Після вищенаписаного згадаю своє проходження медичної комісії у школі. Це було наче обов’язковий ритуал. Шкільна медична сестра вела клас до лікарів, які вже чекали на нас, по черзі оглядали учнів, а головне не для галочки, бо перевіряли зір, вимірювали тиск, зріст, вагу, запитували, на що скаржимося. Останнім був терапевт, під його наглядом проходили пробу Руф’є, це коли дитина робить 30 присідань, і тоді лікар перевіряє пульс перших 15 секунд першої хвилини після присідання і останні 15 секунд. Тоді за спеціальною формулою визначають, у якій групі на уроці фізкультури школяр має займатися: основній, спеціальній чи підготовчій. Без такої довідки дитину справді не мали права допустити до фізичного навантаження на уроках фізкультури

Готуючи цей матеріал, ми зробили опитування у групах соціальних мереж. Ось коментарі:

Людмила Филь: Медогляд для «галочки»! Навіщо він взагалі такий потрібен… Як так проходить, то можна було відмітити без участі школярів! У карточці написаний один діагноз, а на медогляді пишуть “здоровий”! Зате треба побігати по лікарні й постояти в черзі, бо на огляд групами привели дітей… І толку з такого огляду!?

Ірина Крат: Проходили медогляд минулої осені. Після цього я довго була в шоці. Велика кількість дітей, непунктуальність лікарів. Це не саме страшне. В кабінеті офтальмолога відсутня навіть табличка перевірки зору. Лікар спитав: скарги є? – поставив підпис і все. Те саме і в хірурга. В дитини сколіоз, про це є запис у картці. Лікар цим навіть не поцікавився. Хто ж, крім батьків, повинен перевіряти спини? Аналізи в перший день здати не змогли – не вистачило пробірок. На дітей звертав увагу один лікар – ЛОР. Після цього виникло питання: для чого і для кого це все?

Світлана Буланкіна: Що за медогляд в епідемію грипу в одному приміщенні з хворими, чому лікарі не можуть прийти до школи, чому масова вакцинація не робиться в вересні, коли діти оздоровлені?

Віктор Правдюк: Медоглад швидше потрібен для лікарів, ніж для дітей. Про якість взагалі мовчу!

Можна писати та наводити ще багато негативних прикладів, та, думаю, цього достатньо для того, щоб  відповідальні особи переглянули та прийняли всі зауваження і пропозиції до уваги…

Любов Шкрьоба

Статистика на кінець 2017 року.

1 жовтня на уроці фізкультури в Чернівцях померла 12-річна дівчинка;

3 жовтня у Запоріжжі – 15-річний юнак;

13 жовтня в Луцьку – 15-річний учень технічного коледжу;

1 листопада на змаганнях з таеквондо в Кременчуці загинув 13-річний хлопець із Дніпродзержинська;

4 листопада на Львівщині під час уроку фізкультури помер п’ятикласник.

20 березня 2018 року  Донецька область. У школі на уроці фізкультури хлопцеві раптово стало погано. Медики бригади швидкої допомоги констатували смерть дитини і доставили тіло в терапевтичне відділення центральної міської лікарні.

Наприкінці січня у Львові після заняття з плавання померла 10-річна дівчинка. Тоді причиною смерті став інсульт.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...