Наші п’ють чисту воду, а ваші?

вода копия
Поділитися новиною

вода копияВода є основою всього живого. Щоб жити, людині потрібно споживати 2–3 літри води протягом доби. Працюють санітарно-епідеміологічні служби, які контролюють якість питної води призначеної для споживання людиною. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, причина 80% усіх захворювань пов’язана з якістю питної води. Унаслідок споживання недоброякісної питної води кожен рік близько 25% населення, особливо дитячого, піддаються ризику захворювань.

У нашому місті відповідальність за  якість води, яку подають споживачам із артезіанської свердловини, покладена на ВУЖКГ. Діють також  правила виробничого контролю та державного санітарно-епідеміологічного нагляду у сфері питного водопостачання населення.

Про безпечність та якість питної води, ми запитали до начальника ВУЖКГ Віктора Приходька. З його слів проба на воду з крану проводиться кожного місяця, із свердловини – раз на рік. «Наша питна вода призначена для споживання людиною та відповідає гігієнічним вимогам, є безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, має нешкідливий хімічний склад». На наше запитання чи шкідливо пити воду просто з-під крану, Віктор Приходько відповів: «Не шкідливо. Вона має гарантовану якість і проходить кілька ступенів очистки, потім хлорується, дезінфікується. Можна воду перед вживанням відстояти, двох годин достатньо».

Особливо важлива якісна вода для молодого організму, тобто для дітей. А враховуючи той факт, що діти більшу частину свого часу проводять у навчальних закладах, хотілося б знати, якої якості воду вони вживають протягом дня. Щоб зрозуміти ситуацію із питною водою у міських школах і садочках та системою її очищення ми звернулися за коментарем до начальника міського відділу освіти молоді та спорту Станіслава Бутенка. Ось що він нам розповів. «Оскільки гостро постало питання забезпечення дітей чистою питною водою і дотримуючись Наказу «Про Державні санітарні норми та правила влаштування, обладнання, утримання навчальних закладів і ДНЗ та організації життєдіяльності дітей», із міського бюджету були виділенні кошти на придбання і встановлення фільтрів систем зворотного осмосу для очищення води по всіх міських школах та садочках (45714,24 грн на школи; 34285,68 грн на садочки). Відповідну роботу провело ТОВ «Будсантехпроект», директор М. Власенко. Вартість робіт:12 тис. 969 грн – школи, 11 тис. 003 грн – садочки. Надалі саме це товариство  буде здійснювати контроль та надавати послуги по заміні фільтрів. Оскільки системи очищення встановлені менше двох місяців тому, то про заміну фільтрів поки говорити рано».

Станіслав Миколайович запевнив, що по всіх навчальних та дошкільних закладах міста встановлено системи очищення води, тобто наші діти вживають чисту, фільтровану воду. У школах є спеціальні крани для пиття,  у садочках такі крани знаходяться у харчоблоках, але малюкам водичку набирають заздалегідь і напувають із чайника.

Для порівняння. У Гадяцькій школі-інтернаті  вже кілька років учні вживають чисту воду. Починали вони в рамках обласної програми «Чиста вода», спочатку було декілька фільтрів, із часом фільтри замінили на воду із кулерів. Зараз впроваджують кулерну очисну систему безбутильовану. Школа повністю оснащена  новітньою системою фільтрації води,  має сертифікати якості. Навіть у басейні вода проходить кілька ступенів фільтрації.

Отож, висновок…  Із зібраного  матеріалу ми переконалися, що батькам не потрібно хвилюватися – наші діти дійсно п’ють чисту воду.  А редакція  буде тримати під контролем вчасну заміну та якісне обслуговування систем фільтрації у навчальних закладах.  Через півроку до теми повернемося.

Любов Шкрьоба

LIVE OFFLINE
track image
Loading...