Зламав ногу – позивайся до суду

2 ice 20.03.2018
Поділитися новиною

2 ice 20.03.2018Як діяти у випадку, коли Ви зазнали травми на вулиці та який порядок відшкодування шкоди від винних у цьому випадку осіб? Роз’яснення надають фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Відкритий каналізаційний люк на дорозі, падіння бурульок, слизькі обледенілі сходи в магазинах чи  переходах – така небезпека чекає кожного на вулицях нашого міста. Як показує сьогодення посковзнутися та отримати травму можна де завгодно: на тротуарі, у дворі будинку, на ганку магазину…

Ці небезпечні місця мають оброблятися протиожеледними сумішами і своєчасно розчищуватися, але не завжди це так. Отже, якщо Ви все ж впали, отримали травми і знаєте, що це сталося через чиюсь недбалість, можна спробувати домогтися справедливості через суд та відстояти своє право на відшкодування шкоди.

Законодавство України про відшкодування шкоди здоров’я.

Конституція України – основний закон – визначає, що кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право на відшкодування шкоди за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю таких органів при здійсненні ними своїх повноважень.

Відповідно до статті 1195 Цивільного кодексу України, фізична або юридична особа, яка завдала пошкодження каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення працездатності. А також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю лікування, стороннього догляду тощо.

Розмір відшкодування шкоди особі, яка в момент отримання травми не працювала, визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення України порушення державних стандартів, у сфері благоустрою населених пунктів, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1 360 грн. і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від 850 до 1700 грн.

 

Найголовніше у випадках відшкодування шкоди довести вину фізичної або юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких Ви отримали травму.

Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України, особа, яка завдала ушкодження, звільняється від відшкодування шкоди, якщо вона доведе, що кривду завдано не з її вини.

Отже, якщо Ви впали на тротуарі, в результаті чого отримали травми, Вам необхідно подумати про можливі докази вашого невдалого падіння. Такими доказами можуть бути:
– показання свідків;
– фото і відеозапис падіння або місця падіння.

Обов’язково треба взяти у травмпункті довідку, де зазначено час і місце звернення та вид отриманої травми. Звертаємо Вашу увагу, що у подальшому необхідно подати в суд лікарняний лист із зазначенням діагнозу і часу (періоду) втрати працездатності.

Куди слід звертатися з позовом про відшкодування шкоди?

При отриманні травми на території Вашого ЖЕКу – маєте право пред’явити позов про захист прав споживача та відшкодування шкоди (моральної та матеріальної).

При зверненні з позовом про захист прав споживача, Ви звільняєтесь від сплати державного мита при подачі позовної заяви.

Щодо доказів по справі, то в предмет доказування повинні бути включені наступні обставини:

  • наявність договірних відносин між сторонами – тобто договір про надання комунальних послуг, квитанції про оплату занадані відповідачем комунальні послуги);
  • факт неналежного надання відповідачем комунальних послуг (акт, запис телефонограми або копія заяви в ЖЕК, показання свідків, довідки тощо);
  • наявність ушкодження, заподіяної позивачеві: довідка з травмпункту, лікарняний лист);
  • розмір заподіяної позивачеві матеріальної та/або моральної шкоди (квитанції, чеки, що підтверджують витрати на лікування, довідка про середньомісячну заробітну плату з місця роботи).

Такий пакет документів дає змогу довести факт невиконання житлово-комунальною службою своїх обов’язків, яке заподіяло кривду Вашому здоров’ю.

У випадку отримання травми в не у вашому районі, позов про відшкодування шкоди, треба подавати або до іншого відповідного ЖЕКу, або до адміністрації району.

Для вирішення спору про відшкодування шкоди на Вашу користь слід буде довести:

 

  • факт заподіяння ушкодження;
  • протиправність дій, а вірніше, бездіяльность комунальної служби;
  • наявність причинно-наслідкового зв’язку між протиправною поведінкою ЖЕКу і заподіянням кривди здоров’ю – травма сталася саме через неналежне виконання державною установою своїх обов’язків;
  • наявність і обсяг збитків;
  • ступінь і тривалість втрати працездатності;
  • витрати на ліки, медичні послуги, та інші істотні у даній справі умови.

У випадку отриманні травми на вулицях міста (незалежно від того, в якому районі ви впали), звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди за місцем знаходження відповідача – міської ради.

Відповідно до ст. 1173 Цивільного Кодексу України, кривда, завдана фізичній особі бездіяльністю органу державної влади при здійсненні ним своїх повноважень відшкодовується державою незалежно від вини цього органу. Отже, Вам необхідно подати позов до суду за місцем знаходження міської ради, яка повинна буде компенсувати збитки з місцевого бюджету.

Звертаємо Вашу увагу, що навіть якщо Вам не прийшлося витратити значних коштів на лікування, це не означає, що компенсації ви не отримаєте. Крім відшкодування витрат на лікування, Ви вправі вимагати відшкодування:

  • реального збитку (компенсації вартості чищення або ремонту зіпсованого одягу, взуття тощо);
  • моральної шкоди (здійснюється незалежно від відшкодування майнової);
  • втраченого доходу (заробітку).

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть зветнувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області: Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово). Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Панорама Полтавщини

LIVE OFFLINE
track image
Loading...