Готуємося до городництва

сад город насіння
Поділитися новиною
сад город насінняІз приходом весни господарі вже починають планувати свою роботу: що посадити, де посіяти, та турбуються який буде врожай. А чи знають вони, що все залежить від початкової якості посівного матеріалу? Кожен проводить попередню розвідку, шукає перевіреного продавця насіння та вивчає відгуки про нього, спілкуючись із іншими городниками. «Ще сезон не зовсім відкритий, – бідкаються продавці насіння, які вже розмістили свої відкриті торгівельні точки у центрі нашого міста. – Люди підходять, цікавляться, купують по пакетику».
Про відкриття сезону, новинки та ще  багато цікавого знає Світлана Іванівна Тищенко, продавець насіннєвого кіоску із тридцятисемирічним стажем. У неї сезон розпочався ще з лютого місяця.

Ми ж дізналися про цю унікальну жінку по схвальних  відгуках, про неї ходять легенди. Завжди обізветься теплим словом, порекомендує, розповість, як правильно посіяти чи посадити, які культури висіваються в який час. І вже не один рік і не одне покоління жителів району прислухається  до її рекомендацій.
«Зараз сезон відкрили на насіння, яке сіють на розсаду, – розповідає Світлана Іванівна, – а саме: солодкий перець, рання капуста, помідори. Потім йде насіння, «що у господарстві згодиться», той самий огірок, кабачок, квасоля, морква, буряк та інше. Працюючи у насіннєвому кіоску 37 років, майже всі сорти насіння перепробувала «на собі». Тому, коли приходять і запитують різницю між тим чи іншим сортом, відповідаю упевнено, бо сама сіяла та вирощувала, та й висновки робила сама. Новинками сезону не можу похвалитися, бо все насіння, що на вітрині, закуповуємо у перевірених постачальників, тож за якість впевнена, адже  воно пройшло ретельний відбір та показало результати схожості – 99%. А ще воно у нас районоване, перевірене на наших ґрунтах та  відповідає нашій кліматичній зоні. Зараз діє ринкова торгівля, конкурентів достатньо. Але у мене постійні покупці, які завжди приходять із своїм списком. Зазначу, що кожного року збільшується і нових городників, люди почали більше приділяти часу землі, грядкам та клумбам. От і доводиться розповідати початківцям, що красива упаковка не означає прийнятну якість насіння. Тому раджу всім запастися відмінним посадковим матеріалом».
Любов Шкрьоба
 
Поради
Новинки і розумна диверсифікація
Не бажано купувати багато невідомого посівного матеріалу на один сезон. Простір для експериментів краще обмежити: неперевірені новинки насіння повинні складати не більше 20-25% від всієї кількості планових покупок. Інакше можна залишитися без врожаю. Найкраще висадити від 1 до максимум 3 нових сортів на невеликій ділянці, щоб подивитися, як вони себе покажуть. А на другий рік вже прийняти остаточне рішення.
З іншого боку, слід пам’ятати про приказку: «не кладіть всі яйця в один кошик». Особливо це актуально для початківців городників, які ще підбирають «свої» сорти. Для цього рекомендується купувати насіння декількох фірм або різних сортів, щоб застрахуватися від низької схожості та інших проблем.
Сучасні технології
Зараз на ринку зустрічаються насіння-драже, лазерний посівний матеріал, насіння-спринтери, гелеві примірники та ін. Це не небезпечні ГМО-мутанти, а всього лише добірне насіння, яке пройшло спеціальну обробку, абсолютно нешкідливу для здоров’я людини. Наприклад, дражоване насіння покривається спеціальною живильною оболонкою, яка покращує сходи, захищає насіння від шкідників, забезпечує нормальний розвиток культури на ранніх етапах вегетації, що в сумі значно полегшує догляд. Плоди, отримані з насіння-драже, будуть екологічно чистими, зі звичайним виглядом і смаком.
Не потрібно економити
 
LIVE OFFLINE
track image
Loading...