На Явдохи з погреба витягають насіннєву картоплю

59ca12df1994d
Поділитися новиною

59ca12df1994d14 березня відзначають день преподобної  Євдокії або Явдохи. Цього дня, згідно традицій, із погреба діставали картоплю і починали готувати її до висаджування. Тому напередодні найдосвідченіші городники поділились із нашими читачами порадами: як правильно доглядати за картоплею, які сорти рекомендовано саджати для вживання у їжу, які вважаються кормовими, а також про інші картопляні секрети.

Про сорти

Перш за все, досвідчені городники кажуть: якщо ви вирішили зайнятись посадкою картоплі, то, попри всю повагу до вітчизняної селекції, краще взяти насіння першої репродукції голландської чи німецької селекції, ніж нашу еліту. Ціна у нашої картоплі ого-го, а от якість…

Місцеві господарі купують насіння в різних місцях: хтось облюбував приватне підприємство «Картопля Полтавщини», що на Зіньківщині, хтось їздить за посадковим матеріалом на Сумщину, а хтось не витрачається на поїздки і замовляє по Інтернету.  

Але всі, з ким нам вдалося поспілкуватися, як один, стверджують, що зараз серед найкращих значаться голландські сорти «Пікассо», «Рів’єра», «Ерроу», «Іноватор», «Санте»,  а також німецькі «Агаве», «Беларосу».

До речі, для себе «на їжу», так би мовити, вирощують «Агаве» – це «діти» відомого сорту «Адретта», який заробив славу еталона смакових якостей. Також для споживання підходить голландський «Санте» та вітчизняні сорти «Серпанок» і «Повінь», які чудово зберігаються до травня.

Пророщування

Залежно від сорту картоплю пророщують тиждень-півтора. Для механізованої посадки треба, щоб ростки ледь наклюнулись. Більші будуть обламуватись. А кожен обламаний росток – це недобір урожаю. При ручному саджанні ростки можуть бути будь-які, аби не ламались.

Протруювання

Для боротьби з «колорадами» картоплю протруюють безпосередньо перед посадкою. Найчастіше застосовують суміш засобів «Максим» та «Конфідор максі». Ці речовини змішують  у великих каністрах і обприскують насіння картоплі зі звичайного обприскувача. Іноді для стимуляції росту у рідину для обприскування ще додають «Гумісол».

Гній чи добрива

Добрива зазвичай вносять восени чи навесні. І, як виявилось, за кордоном вносити гній під картоплю не радять, тільки під попередники (якусь іншу рослину), бо це джерело бур’яну і хвороб.

Натомість на Гадяччині, як і по всій Україні, внесення гною під картоплю вважають звичною справою. Зазвичай городництвом займаються у селах, де завжди тримають корів, тому гною достатньо. І якщо ви вирішили удобрити землю гноєм, бажано, щоб він був напівперепрілий. Ту ж землю, яку вирішили залишити без природнього удобрення, рекомендують покращувати сидератами (рослини, які тимчасово вирощують на вільних ділянках ґрунту з метою поліпшення структури ґрунту, збагачення його азотом та пригнічення росту бур’янів).  Тобто сіють редьку, люпин, гірчицю.

Саджання

Як зацвіте кульбаба та викине перші китиці черемха – час садити картоплю. Цілу можна саджати й раніше, а різана потребує прогрітої землі. Картоплина від картоплини в ряді повинна бути через 30-35 сантиметрів. Якщо садити густіше, картопля буде дрібна, кущі погано провітрюватимуться, виникатимуть сприятливі умови для розвитку фітофтори. За голландською технологією мінімальна відстань між рядами – 70 сантиметрів.  

Найсмачніші сорти картоплі

Для картопляного пюре рекомендують брати висококрохмальну картоплю. Пюре буде ніжним і пишним, правда, досить калорійним. Це сорти «Блакить», «Лорх», «Синьоока», «Луговський», «Адретта», «Єлизавета». Під час приготування пюре краще класти бульби в киплячу воду, а для салату – в холодну. Таким чином, поки вода закипить, із «салатної» картоплі вимиється частина крохмалю, і вона не буде розсипатися.

Для супу і салату рекомендовані сорти з пониженим вмістом крохмалю. Вони не розвалюються при варінні – «Лідер», «Красень», «Альвара», «Ред Скарлетт», «Невський», «Удача», «Никулинский».

Для смаження вибираємо сорти з високим вмістом сухої речовини і здатністю «утримувати» крохмаль від розпаду на цукор. Завдяки цій властивості скибочки картоплі зберігають при смаженні форму. Сорти «Лідер», «Надія», «Колобок», «Брянський ранній», «Жуковський ранній», «Імпала», «Фелокс».

«Базар Медіа в Україні»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...