Наша зброя: чим озброєна українська армія

ukr oruzhie 0
Поділитися новиною

ukr oruzhie 0Практично всі роки незалежності українська армія багато в чому залишалася радянською. У всякому разі, якщо судити по техніці і озброєнню. Однак протягом останніх кількох років обличчя Збройних Сил України повільно, але впевнено змінюється. Українські зброярі модернізують стару техніку і створюють нові інноваційні розробки.

БРОНЯ. Наприклад, класичний радянський танк Т-64 українські конструктори переробили в нову модель, Т-64БМ, відому також як «Булат». На сьогоднішній день на озброєнні ЗСУ перебуває близько сотні таких машин. Але танків «Оплот», розроблених харківським конструкторським бюро імені Морозова, в українській армії поки немає. За словами начальника Генштабу Віктора Муженка, ці машини вже прийняті на озброєння, але з технічних причин з’являться в Збройних Силах тільки наприкінці 2018 року.

Відзначимо, що експерти називають «Оплот» одним з кращих танків в світі і стверджують, що у нього найвищий коефіцієнт технологічної складності. До слова, 36 «Оплотів» вже прийняті на озброєння армією Таїланду.

РАКЕТИ. На початку лютого Рада національної безпеки і оборони повідомила, що на озброєння української армії буде надійдуть відразу кілька новинок. Йдеться про ракетний комплекс «Вільха» і крилатих ракетах «Нептун». Вони були створені українськими зброярами з конструкторського бюро «Луч». Одночасно інше конструкторське бюро – «Південне» – розробило ракетний комплекс «Грім-2» і крилаті ракети «Коршун-2». Крім того, в цьому році Збройні Сили отримають протитанкові ракетні комплекси «Стугна» та «Корсар». А український аналог російського «Граду», реактивну систему залпового вогню «Верба», бюро імені Морозова презентувало ще в кінці 2015 року.

І НАВІТЬ РОБОТИ. У 2017 році на озброєння української армії було прийнято чотирнадцять нових зразків озброєння і військової техніки. Серед них – броньований автомобіль «Козак-2», автомат «Вулкан» (відомий також як «Малюк»), радіорелейні станції Р-414 і Р-402, екранно-вихлопний пристрій «Адрос». А в 2016 році у Збройних Сил з’явилися перші розвідувальні безпілотники Spectator, бойові модулі «Тайпан» і навіть бойові роботи. Правда, мова йде не про кіношні гігантськи машини, а про безпілотний міні-БТР «Фантом».

uk.etcetera.media

LIVE OFFLINE
track image
Loading...