Як догодити «бабі Марті»?

fonstola.ru 54376
Поділитися новиною

fonstola.ru 543761 березня: народний календар і астровісник

Скількох жінок на день міняє березень, як догодити «бабі Марті» та живіть строго за планом.

Нарешті весна, сьогодні перший день березня! Про перший весняний місяць наші пращури казали: «Березень березовим віником зиму вимітає, а весну в гості запрошує», «Буває март – за всі місяці варт» або: «Місяць березень за один день сімох жінок міняє». Серби називали березень «дерикожею», а болгари – «кожодерцем»; у чехів перший місяць весни – «брезен», у словаків – «марец», у поляків – «мажец». Інші українські назви цього місяця: «каплюжник», «капельник», «березозол», «протальник», «перезимник» і навіть пустотливе «заграй-ярочки». У нас початок березня не відзначали, натомість у балканських слов’ян це було справжнє свято. У них березень – єдиний у році місяць, що має «жіночу» подобу: болгари, македонці, східні серби називають перший весняний місяць «бабою Мартою». Цього дня святкували, вивішували щось червоне, аби «розвеселити бабу Марту». А якщо спатимеш допізна, то хотітимеш спати всю весну. До цього дня плели спеціальні амулети «мартениці», які мали берегти від усілякого зла. Люди стукали залізними предметами, дзвонили у дзвоники. Першими на вулицю виходили дівчата, аби красою та молодістю потішити ту ж таки «бабу Марту». Працювати цього дня було суворо заборонено, натомість не гріх було випити трохи ракії. Молодих чоловіків обкурювали травами, «щоб розкрилася ширінка», а молодиць – «щоби задирали спідниці».

Погодні прикмети на перше березня такі: віхола цього дня віщувала холодний і голодний рік; коли цього дня ударить грім – рік буде урожайним, але помре чимало старих людей, особливо жінок. Хмарність теж віщувала добрий урожай.

Іменинники сьогодні Павло, Данило, Макар.

Сьогодні 14-ий і 15-ий місячні дні. День доволі складний і неоднозначний період. Місяць перебуватиме у Діві, що спонукатиме до надмірної допитливості, пунктуальності, раціональності. На одних почуттях і драйві сьогодні точно далеко не заїдеш. Хіба що на Окружну, та й там застрягнеш… Втім, саме сьогодні можна докопатися до істини, до самої суті, яка раніше вислизала й ховалася. Цілком імовірно, що завдяки пильності й уважності будуть вчасно локалізовані певні загрози і небезпеки. Добре складати плани, графіки й слідувати точно за маршрутом. Безжально відсікайте все зайве. Легковажна безтурботність може обернутися серйозними проблемами, особливо в сім’ї.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1985 році: –18,5; а найтеплішим у 1989 –  +11,6.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...