Експонат для музею Засядька приїхав із-під Миргорода

погруддя
Поділитися новиною

погруддяЗовсім недавно на сторінках тижневика ми розповідали про те, що у Лютеньці працюють над створенням музею імені Олександра Засядька – основоположника вітчизняного ракетобудування.

Нагадаємо, уже замовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію будівлі міністерської школи, будівництво якої датується початком ХХ століття, яка зараз перебуває у занедбаному стані. Колишня школа і стала першим експонатом колекції.

Музей ще тільки на стадії зародження, а експонати уже потроху прибавляються. Днями, нам стало відомо, що серед експонатів з’явилося нове погруддя О.Д.Засядька. Його, на замовлення лютенчанина Івана Чайки, виготовив Валерій Єрмаков. Він фанат творчості Миколи Гоголя та грецької міфології. Він не їздить на виставки і не веде свій блог в Інтернеті. Про нього донині не писали в газетах і до його дому не водили екскурсії. Валерій Єрмаков живе в селі Панасівка, Миргородського району. А його двір перетворений на справжній музей під відкритим небом – не повірите, тут і гоголівський Вакула, і богиня Венера, і Амур зі стрілами …

Валерію 79 років, не має художньої освіти, всьому вчився сам, пробував ходити на безкоштовні курси, але кидав, так як швидко набридало. В якості навчального посібника використовує журнал «Художник», а через брак натурниць в комплекті з ним передплачує і кілька чоловічих журналів. Оголених жінок розглядає тільки в якості моделей, у однієї подобаються губи, в іншої – шия, у котроїсь – груди. Скульптури майстер ліпить за допомогою добре наточеного ножа. Усі вони переважно із пінопласту, але є й із бетону та гіпсу.

Валерій Єрмаков

Валерій любить зиму за те, що вільного часу – більше, і можна годинами займатися в майстерні улюбленою справою. До речі, погруддя Засядьку, подароване для Лютеньського музею він виготовив цієї зими.

Односельцям подобаються його роботи, а от інших глядачів у нього донедавна практично не було. Кілька разів Валерій виїжджав зі скульптурами на Сорочинський ярмарок, але продавати роботи не став. Про майстра-самоучку більш широко дізналися після виходу сюжету, який відзняла команда медіа-проекту Ukraїner. Дізнавшись про цього щирого, безхитрісного чоловіка українці вирішили допомогти втілити його мрію у життя – гуртом зібрали кошти для поїздки Валерія  Єрмакова до Греції. Тепер команда проекту супроводжуватиме його у подорожі і також зніме про це фільм.

Оксана Кириченко за матеріалами ukrainer.net

Фото із соцмереж 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...