Вулицю Червона Гірка пропонують перейменувати

перейменува
Поділитися новиною

перейменуваБлизько року тему декомунізації та перейменування вулиць не те що не обговорювали, а взагалі не згадували. Більшість гадячан вважала, що це питання не на часі. І дійсно, не так важливі назви вулиць, коли доріг немає, дахи течуть і ще є багато невирішених питань.

Як повідомив редакції голова Громадської ради, минулого тижня у стінах міської ради відбулося засідання постійної комісії. На це засідання Ростислав Бакалюк, директор Благодійного культурно-релігійного центру Федерації іудейських релігійних громад організацій України (синагога), приніс подання, в якому пропонує вулиці Червона Гірка, що розташована поруч із центром хасидизму, дати нову назву «Алтер Ребе Шнеура-Залмана». Звісно, частина депутатів, присутніх на зібранні, була категорично проти цієї ініціативи. А от що дивно, депутати від мікрорайону Заяр Анатолій Гузь (знаний як патріот свого краю і захисник місцевого населення) і Катерина Кулик (історик за фахом) були не те що не проти перейменування, а навіть підтримували подання.

На щастя, поки що комісія не винесла жодних рішень. Автору подання доручили у місячний термін запитати думку гадячан із приводу перейменування. Тільки після цього будуть щось вирішувати.

Чесно кажучи, ми були шоковані цією новиною.  Мотив вчинку взагалі не зрозумілий. Шнеур-Залман – це засновник хасидського руху Хабад, який жодного дня не жив у Гадячі, лише похований тут. Поблизу його могили нині розбудований центр хасидизму, і в найбільші єврейські свята тисячі паломників з’їжджаються у Гадяч. Проте досі достеменно не відомо, які здобутки він чи члени єврейської общини мають перед громадою нашого міста.

Дізнавшись про цю подію, гадячани поспішили висловити своє невдоволення, чимало із них писали про це й на сторінках у соцмережах.  Ось кілька із коментарів:

«Скоро з такими темпами з гадячан зроблять єврейчан. Був Гадяч, а скоро на в’їзді буде: Вас вітає місто Єврейчан! Що ж це робиться? Ось що значить, коли євреї прийшли до влади…»

***

«Треба поцікавитися у жителів Заяру, скільком вулицям в Ізраїлі дали назви Героїв АТО або українських письменників. Крім того, не чула, щоб в Україні хоч одну вулицю було названо на честь якогось святого».  

***

«Громада має право зробити подання на ім’я голови Гадяцької міської ради про занепокоєння ситуацією щодо перейменування та довести інформацію про історичні факти або зв’язок назви вулиці з історичними постатями (думаю, цими схилами прогулювалася і Леся Українка)».

Сподіваємось, гадячани долучаться до активного обговорення. А  Громадська рада повідомила, що до наступної сесії міської ради, на якій повинні розглядати це питання, підготує звернення щодо недопущення перейменування вулиці Червона Гірка. 

Оксана Кириченко

 

Місцевий історик і краєзнавець Микола Торяник також поділився своєю думкою щодо перейменування:

«Зараз відбувається дискусія із приводу назви вул. Красна Гірка. Ось мої думки.

Древня чудова гадяцька назва нарівні з Гончарівкою, Кузнями, Підварком, Заяром, пров. Гончарний, вул. Яровою, вул. Замковою. Ці назви виникли одночасно із зародженням і розвитком Гадяча і є складовою частиною його історії. Порівняйте їх з безликими вулицями Чехова, Пушкіна, Коцюбинського, які нічого не несуть. Що стосується Алтер Ребе, то дійсно він велика людина, але… не для українців. Моя думка: жодної древньої історичної назви не можна змінювати. Це все одно, що запропонувати змінити назву Хрещатик на ім. Грушевського і т.д.».

LIVE OFFLINE
track image
Loading...