Вогнеборець із Рашівки Мирослав Каламбет їде до США ділитися досвідом

1 kalambet 07.02.2018
Поділитися новиною

1 kalambet 07.02.2018Здавалося б, зовсім недавно – 8 грудня 2017 року у селі Рашівка, що в Гадяцькому районі, Мирослав Каламбет відкрив місцевий комунальний підрозділ «Рашівська добровільна пожежна охорона», але про тамтешніх сільських самодіяльних вогнеборців вже дізналися в… США. І не лише дізналися, але й запросили до себе для обміну досвідом та навчання.

На Полтавщині поступово реалізують програму створення місцевих пожежних підрозділів, які мають стати надійними помічниками районним відділам ДСНС (Див. ПП: “Місцева пожежна охорона: пацієнт скоріш за все живий, ніж мертвий?”). «Реанімовані» місцеві пожежні підрозділи, які ще за радянських часів існували при колгоспах, сільрадах тощо,але за часи Незалежності були знищені, стали з’являтися знову і на Полтавщині. Нині таких підрозділів уже понад два десятки. Одне з них створили в Рашівці задля оперативної допомоги населенню та гасіння пожеж у селах Рашівка, Лисівка та Харківці. Підрозділ, як за нинішніми масштабами, невеликий – один пожежний автомобіль та дев’ять вогнеборців. Двоє з них – пожежник та водій автомобіля, чергують цілодобово і готові за першим викликом виїхати на гасіння пожежі.

Мирослав Каламбет
Фото 2

Рашівські брандмейстери майже нічим не відрізняються від своїх колег, які так само віднедавна чергують у складі добровільних пожежних підрозділів в інших районах Полтавщини. Правда, так було до недавнього часу. Поки не стало відомо. один із рашівських пожежників готується до подорожі в США, де на нього чекатимуть американські колеги, щоб не лише передати свій досвід, але й дізнатися про роботу українських добровільних пожежних підрозділів. Широко відомим на Гадяччині свій пожежний підрозділ зробив 28-річний Мирослав Каламбет. Саме його відряджають за океан навчатися у американців, де дуже поважають вогнеборців, секретам пожежної справи.

Мирослав Каламбет
Фото 3

«Я навіть не повірив, коли дізнався, що саме я отримав право поїхати до США, – поділився Мирослав Каламбет з кореспондентом «ПП». – Пожежним я став зовсім недавно, досвіду служби ще не маю… Але тепер, коли з’явилася можливість повчитися у американських колег справі, якій присвятив життя, зрозумів, що доля дала мені непоганий шанс не лише вдосконалити свої навички, але й розповісти американцям про Україну…».

Пожежник із Рашівки їде до США у рамках програми «Відкритий світ» за підтримки організації Американські Ради з міжнародної освіти. Програма покликана зміцнювати співробітництво між Україною та Сполученими Штатами шляхом надання молодим українським науковцям та фахівцям можливості зустрітися з американськими колегами і обмінятися досвідом з питань, які цікавлять обидві сторони.

«Коли я виявив бажання стати пожежником і почав проходити спеціальне навчання мене, очевидно, саме тоді і помітили і запропонували взяти участь у відборі кандидатів для поїздки до США, – розповідає вогнеборець Мирослав Каламбет. – Думаю, що певним чином вибору на мою користь відіграло й те, що я непогано розумію англійську мову…».

Мирослав Каламбет
Фото 4

До чеснот, які допомогли простому пожежнику-початківцю з Рашівки потрапити у число обраних для поїздки за океан, очевидно, слід віднести і його спортивні здібності. Мирослав Каламбет – майстер спорту з легкої атлетики, восьмикратний чемпіон України у забігах на 60,100 та 200 метрів. Розповідаючи про свій шлях у перемозі в конкурсному відборі, Мирослав поділився й тим, що це було не найтяжче випробування з огляду на українські реалії. Коли він дізнався, що потрапив у число тих, хто їде до США, то почав готуватися до поїздки з оформлення закордонного паспорту. Аби прискорити процедуру, бо час не чекав, замовив паспорт за прискореною процедурою оформлення:

«Проте, хоча і сплатив за оформлення паспорту набагато більше, ніж ті, хто замовляє паспорти за звичною процедурою, і паспорт мені обіцяли видати протягом десяти днів, «процес» розтягнувся на довгі два місяці, – каже Мирослав Каламбет. – Довелося похвилюватися, адже без закордонного паспорту я не міг оформити документи тощо. Але тепер все гаразд і я чекаю на поїздку. Перебування в США заплановане з 10 по 25 березня…».

Звісно, що молодий брандмейстер з нікому не відомої у США Рашівки навряд чи зможе чомусь навчити своїх досвідчених американських колег. Але Мирослав Каламбет переконаний, що такі зустрічі дуже важливі не лише для удосконалення професійної майстерності, але й для зміцнення товариських зв’язків між вогнеборцями двох країн. США, де професія пожежника користується повагою населення, і України, де лише відроджують те, чого американці ніколи не чіпали, а лише розвивали…

Олександр Брусенський, “Панорама”
На фото 1: Мирослав Каламбет (посередині).
На фото 2,3,4: Мирослав Каламбет під час тренувальних навчань.
Фото ГУ ДСНС у Полтавській області.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...