Батьківські комітети: що та коли зміниться насправді

батьківські
Поділитися новиною

батьківськіМіністр освіти Лілія Гриневич підписала наказ №1649, який скасовує діяльність батьківських комітетів у школах. Таке повідомлення розлетілося мережею минулого тижня. Цим нововведенням було відмінено закон, запроваджений ще у 2004 році, який регулював створення комітетів. Дехто вважає, що подібні ради виправдовують збір необлікованих готівкових коштів, наймання охорони та навіть відрахування дітей із закладів. Думки щодо нового закону розділилися: одні вважають закон мудрим рішенням, інші батьки та педагоги критикують міністра освіти.

Нагадаємо, раніше в обов’язки комітету входило допомагати школі вдосконалювати умови освітнього процесу, захищати законні права та інтереси учнів, організовувати і проводити загальношкільні заходи. Проте, як виявилось згодом, ця інформація дещо не відповідає дійсності.  В Міносвіти уточнили, що не скасовували і не можуть скасувати батьківські комітети:

«МОН у межах своїх законних повноважень не мало і не має стосунку до створення чи не створення в закладах загальної середньої освіти органів батьківського самоврядування (батьківських комітетів)», – йдеться у повідомленні.

У відомстві пояснили, що накази, які втратили чинність (№440 та 205), були складовою «старого» законодавства та за своєю правовою природою мали рекомендаційний характер і не містили жодних загальнообов’язкових норм. До того ж, повноважень у Міністерства на врегулювання питань діяльності (прав чи обов’язків) батьківського чи учнівського самоврядування немає.

«Закон України «Про освіту» однозначно визначає наявність органу батьківського самоврядування як одного з органів управління закладом. Враховуючи, що вказаний Закон є рамковим і стосується всіх складників освіти, необхідна імплементація його положень. Зокрема, у новому Законі «Про загальну середню освіту» буде деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та її засновником (місцевими органами самоврядування). Міністерство вже працює над написанням відповідного Закону та планує подати його на розгляд Верховної Ради цього року. Однак сьогодні рішення про створення батьківських та/або учнівських комітетів (як органів управління закладом) усе ще приймає сам заклад на загальних зборах (конференції) трудового колективу. Через це наявність (відсутність) відповідних органів не залежить від бажання батьків або здобувачів освіти. Саме це має змінити новий Закон «Про загальну середню освіту», – наголошує Міносвіти у своєму роз’ясненні.

Тобто, всім, хто вважає батьківські комітети важливою складовою закладу освіти, і хвилюватись не варто – їх дію ніхто не відміняв.

Підготувала Оксана Кириченко

 

До речі, ще у вересні 2017 року у Львові батьківським комітетам та освітянам заборонили збирати кошти з батьків школярів і дошкільнят. Саме після цього голова МОН Лілія Гриневич зобов’язала школи оприлюднити інформацію про надходження та використання коштів до 1 грудня 2017 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...